Cukinia to całkiem niestandardowy dodatek do pizzy. Salami owszem, to samo pomidory czy oliwki. Ale cukinia to trochę inna bajka i nie jest dodatkiem typu pokrój, wrzuć na ciasto i gotowe.
Smak cukinii trzeba umiejętnie uzupełnić, aby pizza nie wyszła mdła lub rozmoczona. Nie warto jednak porzucać zwariowanych pomysłów na eksperymenty, bo pizza z cukinią jest bardzo dobra.
Cukinia lubi kontrasty
Cukinia sama w sobie ma bardzo delikatny i niezbyt wyraźny smak. To co najlepsze, możesz z niej wyciągnąć dzięki bardziej charakternym dodatkom. Np. zupa cukiniowa według mojego przepisu opiera się na aromacie czosnku i sporej ilości suszonych ziół. Tak samo w pizzy – przyda się skontrować delikatne zielone warzywo czymś mocniejszym i bardziej aromatycznym
Składniki
- Ciasto do pizzy przygotuj według tego lub tego przepisu
- Sos pomidorowy znajdziesz tutaj
Jako dodatki proponuję w tym przypadku:
- pół niedużej, nieobranej ze skóry cukinii startej na tarce o grubych oczkach lub pokrojonej w cieniutkie plasterki
- kilka plastrów pomidora
- zwykły żółty ser – starty
- ser pleśniowy o mocnym smaku, np. gorgonzola czy popularny lazur
- dodatkowy czosnek – kilka ząbków pokrojonych w cienkie plasterki
Przygotowanie
Ciasto i sos przygotuj według przepisów podlinkowanych na liście składników
Na ciasto nałóż najpierw sos pomidorowy, a następnie ser. Nie przesadź z ilością sera pleśniowego, ponieważ jego smak ma tylko nadać charakter pizzy a nie zgasić zupełnie delikatną cukinię.
Cukinia, świeże pomidory i czosnek powędrują na wierzch. Dzięki temu sok, który puszczą warzywa (szczególnie cukinia!) ma szansę odparować w trakcie pieczenia i wnętrze pizzy nie zamieni się w zupę ;)
Przed wstawieniem do piekarnika możesz posypać pizze suszonymi ziołami, np. oregano lub rozmarynem. Zaś po wyjęciu pizzy z piekarnika dobrze sprawdzi się świeżo zmielony pieprz i odrobina dobrej oliwy.
Apetyczna od razu ma się na nią ochotę :)
niesamowicie apetyczna!