Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Gorąca czekolada

Zimową porą nic tak nie rozgrzewa jak gorąca czekolada. Śmiem twierdzić, że rozgrzewa ona jeszcze lepiej niż herbata z prądem ;) W dodatku dobra gorąca czekolada jest w przygotowaniu niewiele trudniejsza od herbaty.

Gorąca czekolada przepis

Nie wiem jakie macie doświadczenia, ale mi nie zdarzyło się jeszcze kupić gotowej (znaczy w proszku) gorącej czekolady, która choćby do pięt dorastała napojowi przygotowanemu z dobrej rozpuszczonej gorzkiej czekolady.

Składniki potrzebne do przygotowania gorącej czekolady

  • 400 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pół tabliczki dobrej gorzkiej czekolady (dla czekolado-fanów polecam nawet więcej)
  • dodatki: np. odrobina płatków chili, lub kawałek marcepanu, lub cynamon z imbirem, lub kilka kropel ulubionego likieru)

Przygotowanie czekolady

  1. Mleko ze śmietanką wlewam do małego garnka i podgrzewam mocno (nie doprowadzam do wrzenia).

  2. Do gorącego mleka ze śmietanką wrzucam połamaną na mniejsze kawałki czekoladę.

  3. Dodaję chili – nie za dużo – ma rozgrzać a nie wypalić gardło ;)

  4. Naczynie zdejmuję z ognia i mieszam zawartość do uzyskania gładkiego, jednolitego płynu.

  5. Czekoladę przelewam do kubków i czym prędzej zaczynam degustację – im bardziej gorąca czekolada, tym przyjemniejsza jest fala ogarniającego całe ciało ciepła :-)

tagi: , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 24 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

24 odpowiedzi na “Gorąca czekolada”

  1. Rezzigiusz pisze:

    spróbuję zrobić ten przepis

  2. MikiM pisze:

    Super przepis choć nie jestem przekonana do tego chilli. Śmietanka musi niesamowicie osładzać smak. Jako maniaczka czekolady muszę go wypróbować. W kawiarniach często podają obrzydliwą czekoladę do picia, bo nawet nie zalewają tego proszku mlekiem :/

  3. Anuszka pisze:

    Kawa i marcepan? łoooooooo koniecznie muszę wypróbować. aż mi język uciekł !

  4. Luce pisze:
    5

    Mogę udekorowac bita smietana? Czy to zmieni smak czekolady?

  5. Ola pisze:
    5

    Było bardzo dobre !!! MNIAM

  6. Maja pisze:

    „dobrej gorzkiej czekolady” – mógłbyś podać jakąś nazwę? Ja jeszcze do niedawna kupowałam czekoladki na allegro, takie z 95% zawartością kako, muszę przyznać, że była to niesamowita czekolada, jednak ostatnio się popsuła, dlatego też moje pytanie, którą wybrać, żeby przy topieniu nie wytopiło się coś „dziwnego”…

  7. hania pisze:

    Na ile porcji są podane składniki ?

  8. koneser czekolady pisze:

    Zawiodlam sie na tym przepisie. Czekolada ma byc gesta i miec kolor. To jest bardziej napoj mleczny o smaku czekoladowym.

  9. Isia pisze:

    Czekolada pyszna, mój mąż powiedział, że to afrodyzjak. Ja na dno filiżanek włożyłam wiśnie z konfitury wiśniowej. Pychota!

    Czekolada faktycznie mogłaby być gęstsza ale ponieważ jestem fanką czekolady do picia nie robi mi to wielkiej różnicy.

    Polecam, na zimowe wieczory.

  10. nick pisze:

    Przepis na 2 osoby gęstej (porządnej czekolady) powinien wyglądać raczej tak:
    300 ml mleka (koniecznie 3,2%)
    150 ml śmietanki 30%
    1 tabliczka ciemnej czekolady*

    * ciemna czekolada (dark) co najmniej 60%, a ponadto miazga kakaowa powinna być na 1 miejscu w jej składnikach (w tych za 1zł w markecie, na 1 miejscu w czekoladach ciemnych lub gorzkich jest cukier…)

    druga sprawa
    1 krotne grzanie nie zrobi dobrej czekolady
    grzejemy pierwszy raz (samo mleko ze śmietaną albo od razu z czekoladą, obojętnie)
    gotujemy całość, ale nie do za wysokiej temperatury, najlepiej podgrzać cały płyn, po osiągnięciu wyższej temperatury zmniejszyć gaz i spokojnie mieszać całość aż do rozpuszczenia czekolady (mniejsze grudki i błotko pozostanie)
    zdejmujemy z gazu na 15-30min, całość ładnie się ściemni, ostudzi i zrobi się kożuch
    ponownie gotujemy całość, mieszając od początku, większość (albo całość) grudek i błotka się rozpuści, gdy ocenimy, że nadaje się do picia, to przelewamy do szklanek (ewentualnie można użyć sitka, aby na pewno czekolada była w 100% płynna)

  11. Anya pisze:

    Po udanym rosole, postanowiłam wypróbować przepis na gorąco czekoladę (jako wielka amatorka tego płynu) i przyznam, że jestem rozczarowana lekko… Czekolada gorąca powinna być dość gęsta, a to wyszło za płynne (może coś źle zrobiłam). Wcześniej robiłam z mleka do kawy i czekolady z różnymi dodatkami i konsystencja wychodziła świetna.

    • Tomek Lach pisze:

      Anya domyślam się, że wszystkim jeden przepis nie dogodzi – żeby uzyskać gęstą i mega słodką gorącą czekoladę użyłbym pewnie też śmietanki i większej ilości mlecznej czekolady :)

  12. edyta pisze:

    po prostu super! baardzo pyszna! ;)

  13. aikreskowanes pisze:

    Kurcze!… Mmmm… Ide zrobić:)

  14. Nessa pisze:

    Smak na czekoladę mam ogromny po tym wpisie. Już z samego czytania wnioskuję, że przepis świetny i trzeba go czym prędzej wypróbować :)

  15. ola pisze:

    ja przepadam za biała i chyba sie skusze na taka wersje:) zobaczymy co wyjdzie

  16. ola pisze:

    czy z białej czekolady tez wychodzi taka pyszna?;)

  17. Kasia pisze:

    z chili rewelacja, idę zrobić :)

  18. Alicja pisze:

    Super czekolada!!! Już ją piję.Zamiast likieru dodałam rum, bo jest akurat pod ręką.
    Rewelacja! Pycha!
    Pozdrawiam.

  19. Ale mi smaka zrobiłaś! zapomniałam o tym pysznym ciepłym napoju – idę sobie zrobić! PYCHA! dzięki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php