W sklepach również poza głównym sezonem dyniowym dostępne są od czasu do czasu różne odmiany dyni. W ostatnich tygodniach kilka razy trafiłem na nieduże dynie piżmowe o intensywnie pomarańczowym i słodkawym miąższu.
Świetnie sprawdziła się taka dynia w warzywnej zapiekance z kaszy gryczanej. Tym razem postanowiłem przygotować z niej letnią, orientalną zupę na bazie niedzielnego rosołu i mleka kokosowego. Świetnie sprawdziła się jako obiad w trakcie super upalnego weekendu.
Czas przygotowania
10 minut na pokrojenie warzyw i nastawienie zupy, a następnie ok. 30 minut na gotowanie
Składniki
- rosół lub domowy bulion – 1 litr
- 1 puszka mleka kokosowego – 400 g
- jedna mała dynia piżmowa (ok. 1 kg)
- 2 łyżki soku z limonki
- przyprawy: sól, pieprz, płatki chilli, płaska łyżeczka cynamonu, płaska łyżeczka imbiru, pół łyżeczki kurkumy
Przygotowanie zupy
Dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
W garnku podgrzej rosół, dodaj do niego dynię i mleko kokosowe, a także wszystkie przyprawy, i sok z limonki.
Gotuj na średnim ogniu przez ok 25 minut aż dynia będzie miękka, a następnie zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładziutki krem.
Gotowe!
Polecam upiec dynię, jej smak jest o wiele lepszy, ja dodaję jeszcze marchewki z rosołu przed zblendowaniem i zeszkoloną na maśle cebulke, posypuje uprazonymi pestkami słonecznika
z czym podajesz tę zupę?
Jest gęsta i sycąca, więc zwykle podaję bez dodatków. Ale dobrze będzie pasował np. Groszek ptysiowy albo grzanki czosnkowe