Arbuzy na dobre zagościły w pobliskich warzywniakach, na lokalnych bazarach, więc korzystam ile się da, a że zbliżają się upały idealnie sprawdzi się sorbet z arbuza. W sam raz na gorące dni.
Sorbety to mieszanka wody, cukru i owoców. Są lżejszą alternatywą dla lodów. Do przygotowania sorbetów możesz wykorzystać zarówno maszynę do lodów jak i przygotować je bez takiego sprzętu – wystarczy, że zmiksujesz owocowy deser kilka razy podczas procesu zamrażania.
Składniki
- 2 kg arbuza
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru
- sok z cytryny
- listki świeżej mięty
Przygotowanie
Do małego garnka wlej wodę, wsyp cukier. Wymieszaj i zagotuj do rozpuszczenia się cukru, pogotuj jeszcze na małym ogniu przez około 5 minut. Syrop cukrowy powinien lekko zgęstnieć. Pozostaw do przestudzenia.
Z arbuza wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Wybierz pestki. Kawałki arbuza zmiksuj blenderem dodając sok z cytryny.
Przestudzony syrop wymieszaj z arbuzową mieszanką.
Całą masę przełóż do pojemnika, przykryj i włóż do zamrażarki. Podczas chłodzenia miksuj kilka razy mniej więcej co 30 minut, by nie wytworzyły się kryształki lodu. Pozostaw do zamrożenia na 6-8 godzin.
Przed podaniem możesz udekorować sorbet kawałkami arbuza oraz listkami świeżej mięty.
ile to jest 1/4 arbuza? arbuz arbuzowi nierówny… z góry dzięki za odpowiedź
Już poprawione, dzięki za uwagę :)
Ależ ma kolor! Coś pięknego :)
orzeźwiający i wygląda pysznie :)