Zupa ogórkowa prawdziwy klasyk wśród polskich zup. Wyróżnia się specyficznym, mocnym smakiem, a to za sprawą głównego składnika – ogórków kiszonych.
Zupa ogórkowa – ulubiona czy znienawidzona? Doskonale pamiętam smak zup jedzonych w dzieciństwie. Zupa ogórkowa wtedy na pewno nie należała do moich ulubionych, a zjedzenie jej wymagało ode mnie wielkiego wysiłku i nadzoru mamy. Teraz, po kilku latach zasmakowałam w tych zupach, które dawniej jadałam z wielką niechęcią. Tak też było z wspomnianą ogórkową. Podobno każdy dorasta do pewnych smaków;) Zupa ogórkowa jest bardzo łatwa w wykonaniu, a jest po prostu przepyszna.
Składniki
- skrzydełko z indyka
- 5 średniej wielkości ogórków kiszonych
- 1 duża marchewka
- 6 ziemniaków
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 180 g śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Do większego lub średniego garnka włóż skrzydełko, wlej zimną wodę (napełnij garnek do około 2/3 objętości, będzie to około trzech litrów wody) i zagotuj.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka.
Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i opłucz. Warzywa zetrzyj na tarce o grubszych oczkach i dodaj do gotującej zupy. Dorzuć obrane ząbki czosnku. Zupę gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw.
Po około 15-20 minutach dodaj starte na małych oczkach ogórki. Pozostaw na ogniu jeszcze przez 10 minut.
Do śmietany dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Następnie dodawaj do gotującej zupy mieszając.
Na koniec dodaj drobno posiekany koperek, sól i pieprz do smaku.
klasyka polskiej kuchni:)