Żurek postny można by też nazwać żurkiem wegetariańskim – jego główne składniki to ziemniaki, cebulka i zakwas żytni. Dla mnie jest to dobry wybór, kiedy w nie mam zbyt wielu opcji na szybki obiad w środku tygodnia.
Bezapelacyjnie numerem jeden wśród przepisów na żurek pozostaje moja ulubiona wersja żurku, ale ten żurek wegetariański jest szczególnie ważną opcją np. od kiedy Alicja przestała jeść mięso i trzeba uważniej tworzyć nasze domowe menu.
Składniki żurku
- 1,5 l wody
- 200 ml zakwasu na żurek
- 200 ml śmietany
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 ziemniaki
- majeranek
- sól i pieprz
Przygotowanie żurku
Zacznij od obrania i pokrojenia w małą kostkę ziemniaków. Ugotuj je osobno w osolonej wodzie.
W garnku zagotuj wodę.
Na patelni podsmaż na oleju roślinnym posiekaną drobno cebulę i czosnek, a następnie dodaj całość do gotującej się w garnku wody.
Do wody wlej również zakwas i gotuj przez ok. 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj śmietanę i przyprawy, zamieszaj i gotowe!
Do gotowego żurku dodaj ugotowane ziemniaki.
Ten przepis to jest praktycznie postna zalewajka, którą w regionie Świętokrzyskim i południowego Mazowsza jadało się w okresie Wielkiego Postu niemalże na co dzień!!! To jest autentyk!!!
a jakby dodac wedzonego tofu i ew. Räuchersalz ( taka sol pomieszana chyba z papryka, ktora nadaja potrawom super wedzonej nuty???
ty zurek to jak jem to ma zakfarcenie i nie moge sie w siusiadz