…
Grzane piwo to jeden z moich absolutnie najulubieńszych smakołyków. Na długo rozgrzewa zmarznięte trzewia i sprawia, że jest mi dobrze …ooojjjjj taaak. Nie ma nic lepszego jak wrócić ze stoku narciarskiego, usiąść przy kominku lub zatopić się w fotelu i sączyć leniwie rozgrzewający, korzenny napój. Z dodatkiem miodu, cynamonu, goździków i jeszcze kilku magicznych składników.
…nie można też zapomnieć o tych kilku procentach alkoholu ;-)
Tak dobrze jest jednak głównie wtedy, kiedy sam takie grzane piwo przygotuję. Dobre grzane piwo piłem w dosłownie kilku lokalach i częściej niestety zdarza się, że serwowane są piwa mające mało wspólnego z tym, o czym piszę. Na szczęście bardzo łatwo przygotować takie idealne, rozgrzewające piwo w domu, nawet bez wspomagania się kupnymi mieszankami, w których króluje cukier.
Przepis w wersji wideo:
Ja swoje grzane piwo podaję zawsze ze sprawdzonymi, najlepszymi dodatkami. Nie korzystam z gotowych przypraw, bo moim zdaniem dużo lepszy efekt smakowy uzyskać można bazując na własnej kompozycji składników.
Czas przygotowania
Przygotowanie idealnego grzanego piwa zajmie nie więcej niż 10 minut.
Składniki grzanego piwa
Podaję proporcje na jeden duży kufel 0,5 l.
- 0,5 l jasnego piwa
- ćwiartka pomarańczy
- 2-3 łyżki miodu (np. spadziowy)
- 1 nieduża laska cynamonu
- 4-5 goździków
- kilka plasterków obranego imbiru
Przygotowanie grzanego piwa
Najlepiej zacząć jest od przygotowania dodatków. Pomarańczę dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki, a następnie z każdego kawałka, który zamierzasz użyć do przygotowania grzanego piwa odkrój po dwa cienkie plasterki – posłużą do dekoracji gotowego napoju.
Obierz imbir i pokrój w cienkie plasterki – na jeden kufel piwa polecam użyć 2-4 plasterki. Taka niewielka ilość na pewno polepszy smak i właściwości rozgrzewające grzanego piwa, a przy okazji smak imbiru nie zdominuje smaku piwa.
Do rondelka wlej zimne piwo (lub w temp. pokojowej), dodaj wszystkie przyprawy i miód, wyciśnij do piwa sok z przygotowanego kawałka pomarańczy, a następnie dodaj do garnka tą wyciśniętą część pomarańczy razem ze skórką (w trakcie podgrzewania pomarańcza ze skórką odda piwu swój rewelacyjny aromat). Pamiętaj, aby nie dodawać do piwa jeszcze w tym momencie przygotowanych wcześniej plasterków pomarańczy.
Zacznij podgrzewać zawartość garnka na średnim ogniu. Nie należy się spieszyć, bo przyprawy i pomarańcze potrzebują nieco czasu, aby oddać to co najlepsze do naszego piwa. Pamiętaj o tym, aby nie doprowadzić piwa do wrzenia, a jedynie bardzo mocno pogrzać i utrzymywać przez kilka minut w takiej temperaturze.
Przed podaniem warto spróbować odrobinę grzanego piwa i w razie potrzeby dodać np. miodu lub soku z pomarańczy do smaku.
Idealne grzane piwo powinno być słodkawe, lekko korzenne i bardzo rozgrzewające.
Gotowe grzane piwo podaj w kuflu o grubym szkle. Do kufla dodaj kawałek laski cynamonu, jeden lub dwa goździki i przygotowane wcześniej plasterki pomarańczy – dzięki temu piwo będzie się bardzo atrakcyjnie prezentować, szczególnie jeżeli podasz je gościom :)
Gotowe przyprawy do grzanego piwa
Grzane piwo przygotowuje się często z użyciem gotowych mieszanek przypraw i myślę, że warto o tym napisać kilka zdań. Co do zasady nie mam nic przeciwko półproduktom, i muszę przyznać, że zdarzało mi się wypić grzane piwo na bazie takich przypraw – były smaczne …ALE. Jak każdym takim przypadku, radzę w pierwszej kolejności dobrze przyjrzeć się składnikom.
Warto wiedzieć, że zwykle w takiej mieszance jest po prostu dużo cukru i odrobina mocnych przypraw, które sprawiają, że piwo ma wyraźny korzenny aromat, a przy tym jest bardzo słodkie. Przygotowanie grzanego piwa według mojego przepisu pozwala uzyskać bardziej delikatny i kojący smak piwa, a przede wszystkim daje duże pole do własnych eksperymentów. Nie lubisz imbiru? Nic nie szkodzi, po prostu go nie dodawaj. A może chcesz poeksperymentować z limonką zamiast pomarańczy? Nie ma problemu. A może zamiast goździków podwójna porcja cynamonu z kilkoma ziarnami kardamonu? Proszę bardzo :-)
Zapewniam Cię, że jeżeli choć raz zrobisz grzane piwo z własnej kompozycji składników, już nigdy nie kupisz gotowej przyprawy.
Na zdrowie!
Smaczny przepis na grzańca polecam ja z braku użyłem imbiru oraz cynamonu w proszku wyszło elgacko
Bardzo dobry przepis ♀️ polecam
Miód rozgrzany do temperatury wyższej jak 40 stopni traci swoje własności i staje się aromatyzowaną mieszaniną cukrów prostych
I o to chodzi! …smak, w tym piwie nie próbujemy przemycać dodatkowo własciwości zdrowotnych :)
Super przepis,,nie miałem pomaranczy , dałem sok malinowy.. Pycha.. polecam,,
Prze-py-szne!!! świetnie mnie rozgrzalo w ten piątkowy, chłodny wieczór.
Pycha jest taki grzaniec, ja najbardziej lubie z chmielowej perełki, jakiś taka ona ma posmak fajny
to naprawdę super piwko. teraz tylko takie piję.
Myślałam że nie lubię grzanego piwa dopóki nie spróbowałam z tego przepisu. Teraz robię już tylko takie. Rewelacja!
Dziękuję bardzo mi smakuje kolejny juz raz. Prostota i praktyka przepisu☺☺☺
Przepyszne . Zrobilam z ciemnego piwa quinness. Rewelacyjne. Dodalam takze 2 szczypty mielonego cynamonu. Pozdrawiam serdecznie
Przepyszne! Przed chwilą zrobiłam. Coś czuję, że po wypiciu całego będę ululana :D Następnym razem dodam jednak mniej miodu.
W Czechach jak zamówisz grzane piwo to cię ignorują i nie obsługują.
Dla nich to profanacja.
Czyli jak pojadę do Czech, to muszę zabrać składniki i sam sobie zrobię ;)))
Więc ja ignoruję Czechy.
GRZANE PIWO jsem si ze zvědavosti poprvé dala, když jsem byla vloni v Gdaňsku a moc mi zachutnalo, škoda, že se v Česku nedostane koupit v hospodách.
Vařila jsem doma podle tohoto receptu i sousedům (neznali to) a všem to strašně moc chutnalo! VIVAT GRZANE PIWO!
Další vaření bude v sobotu 10. 11. 2018. :-)))))))
Zdravím do Polska Na zdrowie
Super! Děkuji za pěkný komentář! :D (napsal jsem to s pomocí Google Translator!)
A nie lubiłem grzanego piwa, wręcz profanacja. A przy dzisiejszym wychłodzeniu organizmu Petarda
Zmieniam zdanie
Pycha Jedyne czego mi brakuje to gliniany kufel, ale to do nadrobienia jest
Bardzo dobre! :) zmniejszyłam troszkę ilość miodu bo było dla mnie za słodkie ale reszta genialne połączenie. Zdecydowanie polecam ten przepis na grzańca.
Dzięki Rysia! :-)
Pyszne!!!!❤️
Prawie jak mój przepis, tylko zamiast pomarańczy używam otartą skórkę. Bajeczne, chyba zaraz zrobię sobie Konstancin na gorąco :)
Dzięki! Właśnie jestem w stanie przeziębienia, ale piwo zawsze mam w szafce, więc mogłem spróbować od razu :) Bardzo dobre !
Nie lubię piwa,ale był pan tak sugestywny w podaniu swojej recepty,że się skuszę i przygotuję.To co mnie przekonało to pana deklaracja przepisów” na pyszne,kolorowe i z d r o w e jedzenie i zdrowy styl zycia bez wyrzeczeń i zmuszania do czegokolwiek.”
A myślałam, że nie lubię grzanego piwa! A tu taka niespodzianka ;) Pycha!! :D
Rewelacja, wczoraj zrobiłem i mam znowu zamówienie od drugiej połówki na dzisiejszy wieczór. :)
Super! :)
Zastosowałem, przy przeziębieniu właśnie :) czuje że w końcu będę długo i głęboko spał :) to było pyszne, dzięki za przepis
Witam ja staram się pić grzane piwo co zimę co najmniej kilka razy. Nie wiem jak wam, ale mi pomaga wspaniale, na moje nie raz zjechane samopoczucie. Ogólnie poza zimą w innych porach roku wolę zimne piwo najlepie prosto z lodówki. Komentując ten wpis aż mi się zachciało iść do sklepu i sobie kupić, ale obecnie nie mogę bo jestem przeziębiony.
Mnie jakoś po świętach wzięło na grzane piwko ale poszłam na łatwiznę i kupiłam takie gotowe przyprawy w proszku… Męża przy okazji chciałam poczęstować co to by się wspólnie „rozgrzać” :P Mój grzaniec był okropny… :/ To chyba była jakas przyprawa dla rozpaczliwców, nawet upić się tego nie dało. Zapisuję sobie Twój przepis – nie będę więcej kombiniwać :)
Przeczyscilo ale ale ale smaczne
??? :D
:D
Widać że pisane z pasją i bardzo ładnie, składnie, obrazowo. Otwieram butelkę Kasztelana.
Pozdrawiam
TO na prawde wyglada tak swietnie jak na zdjeciach, a powiem ze smakuje jeszcze lepiej! Dziekuje slicznie za ten przepis, nigdy nie pilam lepszego grzanego piwa :D
Nie wiem czy postawi mnie na nogi ale smakuje wyśmienicie :)