Burger z indyka z jajkiem sadzonym, kolorowymi dodatkami i sosem musztardowym to lżejsza alternatywa dla tradycyjnych burgerów.
Mini kotleciki z mielonej piersi indyka, zeszklonej cebulki, posiekanej natki pietruszki, doprawione papryką i kminem rzymskim do tego pełnoziarnista bułka, ulubiona zielenina i dodatki, np. kolorowe pomidory. Burgery możesz serwować z dowolnym sosem, np. czosnkowym czy majonezowym. W moim przepisie kropkę nad i stanowi charakterny sos musztardowy.
Składniki
Bułka i dodatki:
- 4 bułki pełnoziarniste
- 4 jajka
- 1 pomidor
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka masła
- ulubiona zielenina (szpinak baby, rukola, roszponka lub mieszanka sałat)
Kotlet:
- 500 g mięsa mielonego indyka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos musztardowy:
- 3 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
Przygotowanie
Przygotuj sos. Do miseczki dodaj musztardy i mód. Składniki bardzo starannie wymieszaj np. przy pomocy trzepaczki, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Tak przygotowany sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy – kumin i paprykę. Całość podsmaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Pozostaw do przestudzenia.
W misce umieść mięso mielone, dodaj przestudzone składniki z patelni, posiekaną natkę pietruszki oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wszystko dokładnie wymieszaj i z masy dłońmi formuj małe, płaskie kotleciki.
Burgery piecz z dodatkiem oliwy na patelni grillowej koło 3-5 minuty z każdej strony.
Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika włóż rozkrojone bułki i podpiecz przez ok. 4 minuty, by były ciepłe i lekko chrupiące (uwaga żeby nie wyszły za twarde).
W międzyczasie przygotuj jajka sadzone. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuść masło. Kiedy masło się stopi ostrożnie wbij jajka i smaż do czasu, aż białka będą ścięte, a żółtka lekko zgęstnieją. Za pomocą szpatułki lub łopatki zdejmij jajka z patelni.
Czas na składanie burgera – podpieczone bułki wyjmij z piekarnika. Spód każdej buły posmaruj obficie sosem i wyłóż po garści zieleniny, ja wykorzystałam mieszankę sałat. Następnie na bułce ląduje kotlet, warzywa pokrojone w plasterki, krążki czerwonej cebuli, a na wierzch połóż jajko sadzone.
Napisz pierwszy komentarz