Mleko kokosowe bardzo często gości w mojej kuchni. Przyznaję, że zdarza mi się korzystać z gotowca. Niestety skład takiego mleka bywa różny. Dlatego sięgając po mleko ze sklepowej półki dokładnie przyglądam się etykiecie i wybieram wartościowy produkt. Ostatnio postanowiłam przygotować je samodzielnie w domu.
To nic trudnego. Aby zrobić mleko koksowe w domu wystarczy torebka wiórków kokosowych, woda i sprawny blender. W taki sam sposób możesz przygotować również inne mleko roślinne, na przykład słonecznikowe, sezamowe czy z ulubionych orzechów.
Domowe mleko kokosowe krok po kroku
Zagotuj 2 l wody w czajniku i odstaw, aby trochę przestygła. Woda powinna być gorąca, nie wrząca.
W pojemniku blendera umieść wiórki kokosowe i dolej gorącą wodę.
Miksuj na wysokich obrotach blendera przez ok. 3-4 minuty.
Sitko wyłóż gazą i przelej zawartość pojemnika. Dokładnie odciśnij wiórki, a mleko przelej do butelki lub słoika.
Tak przygotowane mleko możesz wypić od razu lub przechowywać maksymalnie przez 3 dni w lodówce. Przed użyciem najlepiej wstrząsnąć i zamieszać mleko, aby zapobiec jego rozwarstwianiu.
Ciekawy artykul, duzo przydatnych informacji!