Miętowy sos jogurtowy świetnie nadaje się do dań z grilla – w szczególności pasuje do kuchni tureckiej i greckiej. Jest przy tym delikatny i jego smak stanowi przeciwny biegun do ostrego i mocnego smaku sosu tzatziki.
Składniki miętowego sosu jogurtowego
- kubek gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego (ilość najlepiej dobrać wedle potrzeb, na kilka osób wystarczy 200-300 gram).
- suszona mięta (gotowa przyprawa)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie sosu
- Odmierzam taką ilość jogurtu, jaka wydaje mi się potrzebna w danym momencie (biorę pod uwagę głównie ilość osób, które zasiądą przy stole)
- Do jogurtu dodaję dwie łyżki suszonej mięty (można również dodać świeżej, ale potrzeba byłoby co najmniej dwa małe krzaczki – ja świeżej mięty używam głównie do przyozdobienia gotowego sosu)
- Następnie dodaję sok z cytryny, sporo świeżo i grubo zmielonego pieprzu oraz sól – na początek kilka szczypt.
- Mieszam dokładnie wszystkie składniki i próbuję sosu.
- Jeżeli czegoś mi brakuje w smaku (np. za mało czuć miętę) dodaję więcej danego składnika.
- I tak metodą prób i błędów uzyskuję pożądany smak sosu.
Z mielonymi szaszłykami fantastyczne połaczenie. I niedzielny turecki obiad we własnym domu :)) Prosto i pysznie.
Nie rozumiem dlaczego suszona mięta, jak z powodzeniem nawet w środku zimy można dostać świeżą.
Jeżeli ktoś ma akurat świeżą to jak najbardziej może jej użyć :)