Gatunek należący do rodzaju czosnkowatych z rodziny liliowatych. Pochodzi z Azji Środkowej. Cebula należy do najbardziej rozpowszechnionych i lubianych roślin warzywnych i przyprawowych na świecie, znajduje również zastosowanie jako roślina lecznicza.
Jest bogata w witaminy (A,B,C,PP) oraz składniki mineralne m.in.: jod, siarkę, żelazo, potas, magnez, wpań, fosfor.
- Cebula wzmacnia organizm, przeciwdziała chorobom i infekcjom.
- Działa bakteriobójczo.
- Usprawnia trawienie i pobudza apetyt.
- Odkwasza organizm, powoduje spadek poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
- Obniża ciśnienie krwi.
- Zapobiega tworzeniu się zakrzepów.
- Przeciwdziała zwężeniu naczyń krwionośnych, przez co zapobiega sklerozie.
- Ma działanie moczopędne.
- Pobudza działanie trzustki i wątroby oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie serca i tarczycy.
- Cebula wzmacnia kości i paznokcie.
- Sok z cebuli stosowany jest w różnego rodzaju infekcjach i anginach, ponieważ posiada właściwości wzmacniające, przeciwzakaźne i grzybobójczej.
- Jej wartości odżywcze sprawiają, że jest jedną z najcenniejszych i niezastąpionych jarzyn w kuchni!
Dlaczego płaczemy podczas krojenia cebuli?
W cebuli znajduje się enzym LFS, który podczas krojenia miesza się z aminokwasami, które w swoim składzie zawierają siarkę. W ten sposób dochodzi do powstania lotnych sulfin etylu, które wydzielone do powietrza podrażniają śluzówkę oczu.
Wierzenia ludowe podają, że liczne łuski okrywające cebulę („koszule”), w zależności od ich ilości, zapowiadały bardziej lub mniej ostrą zimę.
Łupiny cebuli można wykorzystać jako doskonały barwnik np. do wielkanocnych jaj.
Napisz pierwszy komentarz