Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Cebula

Gatunek należący do rodzaju czosnkowatych z rodziny liliowatych. Pochodzi z Azji Środkowej. Cebula należy do najbardziej rozpowszechnionych i lubianych roślin warzywnych i przyprawowych na świecie, znajduje również zastosowanie jako roślina lecznicza.

Jest bogata w witaminy (A,B,C,PP) oraz składniki mineralne m.in.: jod, siarkę, żelazo, potas, magnez, wpań, fosfor.

  • Cebula wzmacnia organizm, przeciwdziała chorobom i infekcjom.
  • Działa bakteriobójczo.
  • Usprawnia trawienie i pobudza apetyt.
  • Odkwasza organizm, powoduje spadek poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Zapobiega tworzeniu się zakrzepów.
  • Przeciwdziała zwężeniu naczyń krwionośnych, przez co zapobiega sklerozie.
  • Ma działanie moczopędne.
  • Pobudza działanie trzustki i wątroby oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie serca i tarczycy.
  • Cebula wzmacnia kości i paznokcie.
  • Sok z cebuli stosowany jest w różnego rodzaju infekcjach i anginach, ponieważ posiada właściwości wzmacniające, przeciwzakaźne i grzybobójczej.
  • Jej wartości odżywcze sprawiają, że jest jedną z najcenniejszych i niezastąpionych jarzyn w kuchni!


Dlaczego płaczemy podczas krojenia cebuli?

W cebuli znajduje się enzym LFS, który podczas krojenia miesza się z aminokwasami, które w swoim składzie zawierają siarkę. W ten sposób dochodzi do powstania lotnych sulfin etylu, które wydzielone do powietrza podrażniają śluzówkę oczu.

Wierzenia ludowe podają, że liczne łuski okrywające cebulę („koszule”), w zależności od ich ilości, zapowiadały bardziej lub mniej ostrą zimę.

Łupiny cebuli można wykorzystać jako doskonały barwnik np. do wielkanocnych jaj.

tagi:

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php