Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Pascha to tradycyjny deser wielkanocny zza wschodniej granicy. Przygotowywany z  twarogu lub mleka, masła, jajek z dodatkiem wanilii i dużej ilości bakalii. Jak przyrządzić świąteczny specjał?

Są dwa podstawowe sposoby – na zimno i na gorąco. W wersji na zimno używa się twarogu, który jest ucierany z śmietaną, masłem, żółtkiem i cukrem. W drugim przypadku wykorzystuje się mleko, do którego dodawana jest kwaśna śmietana. Wybieram drugą opcję, według receptury Agnieszki Kręglickiej. Proponuję przepis na paschę z moimi ulubionymi dodatkami, oczywiście możesz ją wzbogacić o wszelkie bakalie i udekorować wedle własnej fantazji.

Składniki

  • 1 l mleka
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • laska wanilii
  • 3 jajka
  • 125 g miękkiego masła
  • 60 g cukru pudru
  • bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa, figi, daktyle

Pascha

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalej wrzątkiem i po 5 minutach odcedź. Pozostałe bakalie pokrój.

  2. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół przy pomocy noża. Następnie umieść w garnku, dodaj mleko i zagotuj.

  3. Jajka roztrzep z kwaśną śmietaną i dodaj do wrzącego mleka. Całość gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zawartość garnka podzieli się na ser i serwatkę.

  4. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw do przestudzenia. Usuń laskę wanilii.

  5. Durszlak wyłóż podwójną warstwą gazy lub ściereczką i odcedź ser. Mocno go odciśnij. Najlepiej pozostaw na noc na cedzaku, a rano dociśnij. Ser powinien być sypki.

  6. Masło zmiksuj z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj do niego ser i miksuj, aż powstanie gładki krem. Dodaj bakalie i dokładnie wymieszaj.

  7. Masę przełóż do wyłożonej gazą miski i odstaw do lodówki (na kilka godzin), aż stężeje.

  8. Gotową paschę przewróć na talerz do góry dnem, zdejmij gazę i udekoruj.

Pascha

tagi: , , , ,

Ilość komentarzy: 6 - dołącz do dyskusji!

6 odpowiedzi na “Pascha wielkanocna”

  1. oksi pisze:

    czy z tej proporcji składników wychodzi taka pascha jak na zdjęciu? trzeba brać podwójną porcje?

  2. Bożena pisze:

    Ja wykładami pascha na okrągłą szklaną formę. Dociskam i zalewam galaretką cytrynowy. Świetny smak i nie wysycha.

  3. ss pisze:

    Ja podobny smakołyk jadłem w karczmie żydowskiej jako tradycyjny

  4. KASIA pisze:
    5

    To już drugi Pana przepis który mam zamiar wykorzystac na Wielkanoc. Przepisy bardzo mi sie podobają:)pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php