Pascha to tradycyjny deser wielkanocny zza wschodniej granicy. Przygotowywany z twarogu lub mleka, masła, jajek z dodatkiem wanilii i dużej ilości bakalii. Jak przyrządzić świąteczny specjał?
Są dwa podstawowe sposoby – na zimno i na gorąco. W wersji na zimno używa się twarogu, który jest ucierany z śmietaną, masłem, żółtkiem i cukrem. W drugim przypadku wykorzystuje się mleko, do którego dodawana jest kwaśna śmietana. Wybieram drugą opcję, według receptury Agnieszki Kręglickiej. Proponuję przepis na paschę z moimi ulubionymi dodatkami, oczywiście możesz ją wzbogacić o wszelkie bakalie i udekorować wedle własnej fantazji.
Składniki
- 1 l mleka
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- laska wanilii
- 3 jajka
- 125 g miękkiego masła
- 60 g cukru pudru
- bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa, figi, daktyle
Przygotowanie
Rodzynki zalej wrzątkiem i po 5 minutach odcedź. Pozostałe bakalie pokrój.
Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół przy pomocy noża. Następnie umieść w garnku, dodaj mleko i zagotuj.
Jajka roztrzep z kwaśną śmietaną i dodaj do wrzącego mleka. Całość gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zawartość garnka podzieli się na ser i serwatkę.
Zdejmij garnek z ognia i pozostaw do przestudzenia. Usuń laskę wanilii.
Durszlak wyłóż podwójną warstwą gazy lub ściereczką i odcedź ser. Mocno go odciśnij. Najlepiej pozostaw na noc na cedzaku, a rano dociśnij. Ser powinien być sypki.
Masło zmiksuj z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj do niego ser i miksuj, aż powstanie gładki krem. Dodaj bakalie i dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do wyłożonej gazą miski i odstaw do lodówki (na kilka godzin), aż stężeje.
Gotową paschę przewróć na talerz do góry dnem, zdejmij gazę i udekoruj.
czy z tej proporcji składników wychodzi taka pascha jak na zdjęciu? trzeba brać podwójną porcje?
Ja wykładami pascha na okrągłą szklaną formę. Dociskam i zalewam galaretką cytrynowy. Świetny smak i nie wysycha.
Ja podobny smakołyk jadłem w karczmie żydowskiej jako tradycyjny
To już drugi Pana przepis który mam zamiar wykorzystac na Wielkanoc. Przepisy bardzo mi sie podobają:)pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę.
Dziękujemy:) Spokojnych Świąt, pełnych miłości, radości i pysznych potraw ;)
Zauważyłam dopiero po napisaniu komentarza że to wspólne przepisy,gdyż pierwszy czytałam przepis na żurek ;)