Tłusty czwartek zawsze atakuje znienacka, dlatego w tym roku postanowiłem się dobrze przygotować. Nie chcę skończyć jedynie z kupnymi pączkami, ale z drugiej strony nie chcę też spędzić w kuchni całego dnia.
Oponki to smakołyk w sam raz na tłusty czwartek. W dodatku przepis jest bardzo prosty i szybki, więc spełnia moje wymagania. Przygotowanie ciasta zajęło mi niecałe 10 minut, a usmażenie ok. 70 sztuk oponek jakieś 15-20 minut. Co jeszcze lepsze, nie udało mi się nawet zrobić tradycyjnego kosmicznego bałaganu – po prostu przepis idealny! :-)
Składniki potrzebne do przygotowania oponek
Podane proporcje wystarczyły do przygotowania ok 60-70 oponek, w razie większego zapotrzebowania wystarczy podwoić ilość składników.
- 250 gram mąki pszennej
- 100 gram twarogu
- 50 gram cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek mleka
- jedno małe jajko
- olej do smażenia
- cukier puder do przyozdobienia gotowych oponek
Przygotowanie oponek
- Z mąki, twarogu, cukru, proszku do pieczenia, oleju, mleka i jajka wymieszałem i zagniotłem ciasto.
- W pierwszej kolejności wszystkie składniki mieszałem w dużej misce przy pomocy łyżki, a następnie ręką wyrobiłem ciasto do czasu, aż uzyskało jednolitą i gładką konsystencję. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.
- Ciasto rozwałkowałem porcjami na placki o grubości 3-4 mm, a następnie przy pomocy szklanki i kieliszka wykrawałem z nich kółka.
- Kółka z ciasta wrzucałem kolejno na głęboką patelnię z dużą ilością bardzo gorącego oleju – oponka w trakcie smażenia nie powinna dotykać dna patelni.
- Każde kółko smażyłem dosłownie po kilkadziesiąt sekund z obu stron – kiedy widać było, że boki zaczynają się rumienić, przewracałem oponkę na drugą stronę przy pomocy widelca.
- Usmażone na złoty kolor oponki przerzucałem do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym. Dzięki temu udało się pozbyć nadmiaru tłuszczu.
- Następnie oponki poukładałem na talerzu i oprószyłem całość cukrem pudrem.
- Oponki zniknęły tak szybko, że ledwo zdążyłem zrobić im zdjęcie :)
- SMACZNEGO!
Witam swietny przepis smacznie szybko
wyśmienite oponki tym bardziej smaczne bo robionez pomocnikiem kubusiem
Przepis super :D dziś go wypróbowałem i muszę przyznać, że wyszły rewelacyjne
Super, że taki szczegółowy przepis :D Wszystko jasne ;) Nawet to, że widelcem najlepiej przewracać oponki.
Ląduje w ulubionych zakładkach :-)
Zrobiłam i nie żałuję, są mistrzowskie!!
:-)
Mistrzowska rozgrzewka przed tłustym czwartkiem :-)
Świetny przepis :)