Tłusty czwartek zawsze atakuje znienacka, dlatego w tym roku postanowiłem się dobrze przygotować. Nie chcę skończyć jedynie z kupnymi pączkami, ale z drugiej strony nie chcę też spędzić w kuchni całego dnia.
Oponki to smakołyk w sam raz na tłusty czwartek. W dodatku przepis jest bardzo prosty i szybki, więc spełnia moje wymagania. Przygotowanie ciasta zajęło mi niecałe 10 minut, a usmażenie ok. 70 sztuk oponek jakieś 15-20 minut. Co jeszcze lepsze, nie udało mi się nawet zrobić tradycyjnego kosmicznego bałaganu – po prostu przepis idealny! :-)
Składniki potrzebne do przygotowania oponek
Podane proporcje wystarczyły do przygotowania ok 60-70 oponek, w razie większego zapotrzebowania wystarczy podwoić ilość składników.
- 250 gram mąki pszennej
- 100 gram twarogu
- 50 gram cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek mleka
- jedno małe jajko
- olej do smażenia
- cukier puder do przyozdobienia gotowych oponek
Przygotowanie oponek
- Z mąki, twarogu, cukru, proszku do pieczenia, oleju, mleka i jajka wymieszałem i zagniotłem ciasto.
- W pierwszej kolejności wszystkie składniki mieszałem w dużej misce przy pomocy łyżki, a następnie ręką wyrobiłem ciasto do czasu, aż uzyskało jednolitą i gładką konsystencję. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.
Ciasto rozwałkowałem porcjami na placki o grubości 3-4 mm, a następnie przy pomocy szklanki i kieliszka wykrawałem z nich kółka.
- Kółka z ciasta wrzucałem kolejno na głęboką patelnię z dużą ilością bardzo gorącego oleju – oponka w trakcie smażenia nie powinna dotykać dna patelni.
- Każde kółko smażyłem dosłownie po kilkadziesiąt sekund z obu stron – kiedy widać było, że boki zaczynają się rumienić, przewracałem oponkę na drugą stronę przy pomocy widelca.
Usmażone na złoty kolor oponki przerzucałem do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym. Dzięki temu udało się pozbyć nadmiaru tłuszczu.
- Następnie oponki poukładałem na talerzu i oprószyłem całość cukrem pudrem.
- Oponki zniknęły tak szybko, że ledwo zdążyłem zrobić im zdjęcie :)
- SMACZNEGO!
Witam swietny przepis smacznie szybko
wyśmienite oponki tym bardziej smaczne bo robionez pomocnikiem kubusiem
Przepis super :D dziś go wypróbowałem i muszę przyznać, że wyszły rewelacyjne
Super, że taki szczegółowy przepis :D Wszystko jasne ;) Nawet to, że widelcem najlepiej przewracać oponki.
Ląduje w ulubionych zakładkach :-)
Zrobiłam i nie żałuję, są mistrzowskie!!
:-)
Mistrzowska rozgrzewka przed tłustym czwartkiem :-)
Świetny przepis :)