Zapraszam do wypróbowania mojej propozycji na alternatywny barszcz czerwony świąteczny :) Podsmażane jabłka i podanie w formie zupy krem to bardzo prosty sposób na wprowadzenie nowych akcentów do wigilijnego menu.
Składniki barszczu
Podaję proporcje na 3-4 porcje
- 0,5 kg buraków (np. dwa średniej wielkości buraki)
- 1 spore jabłko (najlepiej odmiana o kwaskowatym smaku)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku (lub jeden duży)
- 0,75 l bulionu warzywnego (w wersji nieświątecznej może to być dowolny wywar mięsny)
- olej roślinny do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie sok z cytryny do zakwaszenia barszczu
Przygotowanie barszczu
- W garnku rozgrzałem dwie łyżki oleju i wrzuciłem do niego pokrojoną w kostkę cebulę.
- Do lekko już podsmażonej cebulki dodałem jabłko pokrojone w kostkę i posiekany czosnek.
- Zawartość garnka podsmażyłem na mocniejszym ogniu przez 4-5 minut.
- Buraki obrałem ze skóry, pokroiłem w drobną kostkę i wrzuciłem po garnka, a następnie na dużym ogniu podsmażyłem wszystkie składniki bez płynu przez kolejnych kilka minut.
- Zawartość garnka zalałem przygotowanym bulionem i gotowałem pod przykryciem, na średnim ogniu, przez kilkadziesiąt minut do czasu, aż buraki zmiękły.
- Na koniec cały barszcz zmiksowałem bardzo dokładnie przy pomocy blendera i doprawiłem do smaku solą, pieprzem, i sokiem z cytryny.
- Barszcz podany na talerzu polecam przyozdobić kleksem śmietany.
*Wpis sponsorowany
zawsze tradycja chociaż małe zmiany też mogą być miłe:)
Hmm… jest jeszcze trochę czasu do Świąt, więc wypróbuję w tym tygodniu – z opisu mnie bardzo przekonuje :)
Czekam z utęsknieniem na wigilijne smaki, dlatego nic w nich nie zmieniam:-)
Wolę tradycyjne przepisy….
Elżbieta a ja zaś jestem taki, że kombinuję i szukam nowych smaków :)