Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Barszcz czerwony z jabłkami

Zapraszam do wypróbowania mojej propozycji na alternatywny barszcz czerwony świąteczny :) Podsmażane jabłka i podanie w formie zupy krem to bardzo prosty sposób na wprowadzenie nowych akcentów do wigilijnego menu.

barszcz czerwony przepis

Składniki barszczu

Podaję proporcje na 3-4 porcje

  • 0,5 kg buraków (np. dwa średniej wielkości buraki)
  • 1 spore jabłko (najlepiej odmiana o kwaskowatym smaku)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku (lub jeden duży)
  • 0,75 l bulionu warzywnego (w wersji nieświątecznej może to być dowolny wywar mięsny)
  • olej roślinny do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie sok z cytryny do zakwaszenia barszczu

Przygotowanie barszczu

  1. W garnku rozgrzałem dwie łyżki oleju i wrzuciłem do niego pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Do lekko już podsmażonej cebulki dodałem jabłko pokrojone w kostkę i posiekany czosnek.
    barszcz czerwony z jabłkami przepis
  3. Zawartość garnka podsmażyłem na mocniejszym ogniu przez 4-5 minut.
  4. Buraki obrałem ze skóry, pokroiłem w drobną kostkę i wrzuciłem po garnka, a następnie na dużym ogniu podsmażyłem wszystkie składniki bez płynu przez kolejnych kilka minut.
  5. Zawartość garnka zalałem przygotowanym bulionem i gotowałem pod przykryciem, na średnim ogniu, przez kilkadziesiąt minut do czasu, aż buraki zmiękły.
    barszcz czerwony z jabłkami przepis
  6. Na koniec cały barszcz zmiksowałem bardzo dokładnie przy pomocy blendera i doprawiłem do smaku solą, pieprzem, i sokiem z cytryny.
  7. Barszcz podany na talerzu polecam przyozdobić kleksem śmietany.

barszcz czerwony przepis

 

*Wpis sponsorowany

tagi: , , , , , ,

Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

5 odpowiedzi na “Barszcz czerwony z jabłkami”

  1. zawsze tradycja chociaż małe zmiany też mogą być miłe:)

  2. Hmm… jest jeszcze trochę czasu do Świąt, więc wypróbuję w tym tygodniu – z opisu mnie bardzo przekonuje :)

  3. Czekam z utęsknieniem na wigilijne smaki, dlatego nic w nich nie zmieniam:-)

  4. Wolę tradycyjne przepisy….

  5. Tomek Lach pisze:

    Elżbieta a ja zaś jestem taki, że kombinuję i szukam nowych smaków :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php