Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Rabarbarowe ciastka francuskie

Sezon na rabarbar trwa, więc staram się wykorzystać jego obecność na sklepowych półkach. Dziś propozycja szybkiego i prostego deseru rabarbarowego na francuskim cieście.

Rabarbarowe ciastka francuskie

Czas przygotowania

W przypadku niemrożonego ciasta francuskiego przygotowanie zajmuje ok. 5 minut, do tego dolicz ok. 15 minut na pieczenie ciastek.

Składniki

  • Ciasto francuskie, najlepiej chłodzone w rolce
  • 500 g rabarbaru
  • Cztery łyżki cukru brązowego/trzcinowego
  • Dwie łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie ciastek rabarbarowych

Weź pod uwagę, że rabarbar potrafi być bardzo kwaśny i nie wszyscy tolerują go bez dodatku sporej ilości cukru. Dlatego słodkość wkładki owocowej wyreguluj wedle własnych upodobań.

  1. Ciasto rozwiń na blacie i podziel nożem na prostokąty o wymiarach mniej więcej 10 na 15 cm.

  2. Rabarbar oczyść, odetnij końcówki łodyg od dołu i od góry, a następnie pokrój w dość cienkie plasterki.

  3. W wysokim pojemniku wymieszaj pokrojony rabarbar z cukrem i nałóż po porcji takiej mieszanki na każdy z przygotowanych wcześniej prostokątnych kawałków ciasta francuskiego.

  4. Dłuższe boki ciasta zawiń do środka, tak aby pomiędzy krawędziami pozostało kilka milimetrów wolnej przestrzeni. Następnie krótsze boki ciasta podwiń do góry (ok. 3 cm z każdej strony) i przyciśnij mocniej palcami zagiętą krótszą krawędź – dzięki temu ciasto nie wróci w trakcie pieczenia do zupełnie płaskiej pozycji.

  5. Ciastka przed włożeniem do piekarnika powinny wyglądać jak niedomknięte paczuszki z podłużną szparą.

  6. Tak przygotowane ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek (w trakcie pieczenia nada ona ciastkom piękną barwę).

  7. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (górna i dolna grzałka) przez ok. 15-20 minut do czasu, aż pięknie się zrumienią.

Idealnie upieczone ciastka rabarbarowe powinny być sztywne i mieć chrupiące ciasto, a we wnętrzu rozpływający się w ustach słodko kwaśny rabarbar.

Rabarbarowe ciastka francuskie

To jest prawdziwa wiosna! :) Co jeszcze polecacie zrobić z rabarbaru?

tagi: , , , ,

Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

4 odpowiedzi na “Rabarbarowe ciastka francuskie”

  1. Anna pisze:

    A ja lubię drożdżowca mojej mamy;) z rabarbarem oczywiście!

  2. Wojtek pisze:

    Kompot :)

  3. Marta pisze:

    Zapiec pod kruszonką, czyli rabarbarowe crumble :) Mieliśmy wczoraj na deser.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php