Sezon na rabarbar trwa, więc staram się wykorzystać jego obecność na sklepowych półkach. Dziś propozycja szybkiego i prostego deseru rabarbarowego na francuskim cieście.
Czas przygotowania
W przypadku niemrożonego ciasta francuskiego przygotowanie zajmuje ok. 5 minut, do tego dolicz ok. 15 minut na pieczenie ciastek.
Składniki
- Ciasto francuskie, najlepiej chłodzone w rolce
- 500 g rabarbaru
- Cztery łyżki cukru brązowego/trzcinowego
- Dwie łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie ciastek rabarbarowych
Weź pod uwagę, że rabarbar potrafi być bardzo kwaśny i nie wszyscy tolerują go bez dodatku sporej ilości cukru. Dlatego słodkość wkładki owocowej wyreguluj wedle własnych upodobań.
Ciasto rozwiń na blacie i podziel nożem na prostokąty o wymiarach mniej więcej 10 na 15 cm.
Rabarbar oczyść, odetnij końcówki łodyg od dołu i od góry, a następnie pokrój w dość cienkie plasterki.
W wysokim pojemniku wymieszaj pokrojony rabarbar z cukrem i nałóż po porcji takiej mieszanki na każdy z przygotowanych wcześniej prostokątnych kawałków ciasta francuskiego.
Dłuższe boki ciasta zawiń do środka, tak aby pomiędzy krawędziami pozostało kilka milimetrów wolnej przestrzeni. Następnie krótsze boki ciasta podwiń do góry (ok. 3 cm z każdej strony) i przyciśnij mocniej palcami zagiętą krótszą krawędź – dzięki temu ciasto nie wróci w trakcie pieczenia do zupełnie płaskiej pozycji.
Ciastka przed włożeniem do piekarnika powinny wyglądać jak niedomknięte paczuszki z podłużną szparą.
Tak przygotowane ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek (w trakcie pieczenia nada ona ciastkom piękną barwę).
Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (górna i dolna grzałka) przez ok. 15-20 minut do czasu, aż pięknie się zrumienią.
Idealnie upieczone ciastka rabarbarowe powinny być sztywne i mieć chrupiące ciasto, a we wnętrzu rozpływający się w ustach słodko kwaśny rabarbar.
To jest prawdziwa wiosna! :) Co jeszcze polecacie zrobić z rabarbaru?
A ja lubię drożdżowca mojej mamy;) z rabarbarem oczywiście!
Zamiast kompotu polecam syrop: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1510243542530480.1073741896.1425750534313115&type=3
Kompot :)
Zapiec pod kruszonką, czyli rabarbarowe crumble :) Mieliśmy wczoraj na deser.