Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Gęsta zupa z bobu

Zupa z bobu

Bób to jedno z fajniejszych wspomnień z mojego dzieciństwa. Jeździłem wtedy na wakacje do babci do Nowego Sącza, całe dni spędzałem w ruchu biegając po polach i lasach, a w przerwach zajadając się dopiero co zebranymi z przydomowego ogródka smakołykami, np. właśnie ugotowanym bobem.

Dziś prosty gotowany bób jest bardzo mile widzianą w mojej kuchni przekąską – kiedy przelewam ten przepis na słowa, podjadam właśnie świeżo ugotowane „fasolki” jako wieczorny snack :) Staram się też eksperymentować i podawać go pod różną postacią. Dziś pierwsza propozycja – zupa krem z bobu, dzięki której do bobu przekonała się Alicja – wcześniej zadeklarowana antyfanka.

Czas przygotowania

Ugotowanie bobu trwa od 15 (młody) do 30 minut, do tego 10 minut przygotowań i ok 15 minut właściwego gotowania zupy

Składniki zupy z bobu

Jest to bardzo prosta zupa i nie trzeba się trzymać konkretnych proporcji. Po prostu dobierz ilość składników wedle uznania i tego ile porcji chcesz uzyskać. Z kilograma bobu spokojnie zrobisz gęstą i pożywną zupę dla 4-6 osób.

  • bób
  • woda
  • cebula
  • czosnek
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek, bazylia

Przygotowanie zupy z bobu

  1. Zacznij od ugotowania bobu (instrukcja gotowania bobu) – zalej go sporą ilością wody, posól, dodaj łyżeczkę cukru i gotuj do miękkości. Młody bób potrzebuje ok. 10-15 minut, zdarza się jednak, że trzeba poczekać i 30 minut. Ugotowany bób powinien być miękki jak ugotowane ziemniaki.

    zupa-z-bobu-3

  2. W osobnym garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek.

    Zupa z bobu

  3. Dodaj ugotowany i obrany bób, zalej wodą tak aby przykryła wszystkie składniki, a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut.

  4. Zmiksuj zawartość garnka przy pomocy blendera. Zupa powinna mieć konsystencję delikatnego, gęstego kremu bez żadnych grudek i drobin.

    Zupa z bobu

  5. Zmiksowaną zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz poeksperymentować i dodać np. suszone oregano lub bazylię, a także odrobinę świeżego soku z cytryny lub limonki. Zupę możesz również urozmaicić łyżką masła lub odrobiną śmietanki.

    Zupa z bobu

  6. Zupę z bobu podawaj z posiekanym drobno szczypiorkiem i listkami świeżej bazylii. Dobrze mogą się również sprawdzić płatki migdałowe (zamiast szczypiorku).

Zupa z bobu

tagi: , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 21 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

21 odpowiedzi na “Gęsta zupa z bobu”

  1. Piotr pisze:

    Pytanie, co z wodą, w której gotował się bób? Chyba marnotrawstwem jest wylanie jej do zlewu i potem wlewanie świeżej. W tej poprzedniej są wszystkie wartości.

  2. Michalina pisze:

    Wygląda pięknie !! Ja do tej pory robiłam prawie same żółte zupki np. z kukurydzy, a teraz chce coś pokombinować z innymi kolorami :))

  3. Monika :) pisze:

    Zupa przepyszna, właśnie wcinam :) poproszę więcej takich przepisów :)

  4. Kamila pisze:

    Robiłam i faktycznie zupa super. Bede ją robić częściej. Pozdrawiam!

  5. Jurkowa pisze:

    Witam. Czy zupę można zrobić ze starszego bobu mrożonego? I w wersji żadszej z ziemniakami pokrojonymi w kostke? Niestety moi domownicy nie przepadają za zupami krem.

  6. SucharekPL pisze:
    5

    Zupa świetna! Tylko to obieranie bobu chyba nie jest konieczne. Ostatnio robiłem bez obierania a i tak wyszła bardzo dobra.

  7. pat pisze:

    Chyba musi być młody bób, bo ja zrobiłam z takiego starszego i zupa wyszła „mączna” i o nieładnym kolorze (taka szarobura). Ale ogólnie pomysł z bobem fajny. Robiłam kiedyś podobną zupę, tyle że z dodatkiem szpinaku, czyli bobowo-szpinakowa. Wg mnie lepsza konsystencja i przede wszystkim kolor :)

  8. Joanna pisze:
    5

    Dzis robiłam przepyszna wszystkim domownikom smakola :-)

  9. MartaN pisze:

    Zupa pycha :) Nawet bez bazylii i szczypiorku :)

  10. Kocham jeść bobo :D pisze:
    5

    A z 6 kg bobu to chyba dużo wyjdzie tej zupy ? :D dokładka będzie mam nadzieje ,to jutro zabieram się do roboty i zrobię pierwszy raz zupę z bobu już nie mogę się doczekać kiedy ją zjem .

  11. smakosz pisze:

    Nigdy więcej nie zrobię tej zupy.

  12. BoSzKa pisze:
    5

    Spieszę z opinią… smak „zabiłam”śmietaną i prażonym słonecznikiem (zamiast szczypiorku). 3 opinie – pyszzna, tylko Kubuś lat 6 do tej pory spogląda na mnie znad talerza podejrzliwie :)

  13. BoSzKa pisze:

    Przyrządziłam czekam aż trochę przestygnie ehh… ale ten „zapach” bobu w trakcie gotowania… ajć, chyba pierwszy i ostatni raz,… widać mam alergie :( ciekawam jak moi trzej chłopcy zareagują, trzymaj kciuki do tej pory wszystkie z tegoto bloga „pyszniaste” były ( ocena najmłodszego Jaśka) ;)

    • Tomek Lach pisze:

      no to trzymam kciuki! ;) moja żonka nie trawiła nigdy zapachu bobu, ale odkąd spróbowała tej zupy to zaczęła jeść nawet taki w całości :D

  14. Irene pisze:
    5

    Zapowiada się przepysznie, fajnie że nie trzeba do tego dodawać buliony czy kostki rosołowej! :-)

  15. Ania pisze:

    Zupkę robię dzisiaj- dzięki za przepis! :) Nie mam niestety bazylii, a mnóstwo mięty. Czy bób z mietą mogą być dobrym połączniem?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php