Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Bułka z serem pleśniowym, powidłami dyniowymi, figami i roszponką

Bułka z serem, figami, roszponką i powidłami dyniowymi

Śniadanie do pracy czy do szkoły nie musi być nudne, nawet jeżeli po raz tysięczny bazuje na bułce czy kromkach chleba.

Takie oto pysznie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące kanapki zrobiłem ostatnio, aby umilić Alicji pierwsze prawdziwie jesienne poranki spędzone w pracy. Do tego celu wykorzystałem m.in. prezentowany niedawno przepis na powidła dyniowo-pomarańczowe.

Bułka z serem, figami, roszponką i powidłami dyniowymi

 

Składniki

  • dwie bułki kajzerki lub inne ulubione pieczywo
  • masło
  • ser camembert
  • świeże figi
  • zielenina w postaci roszponki, rukoli lub zwykłej sałaty
  • powidła dyniowo-pomarańczowe lub inne o podobnym smaku, raczej niezbyt słodkie
  • majonez

Wykonanie

  1. Połówkę bułki posmaruj solidnie masłem

  2. Ułóż na bułce plastry sera, posmaruj je powidłami, a następnie dodaj plastry świeżej figi i tyle zielonych liści, ile lubisz.

  3. Górną połówkę bułki posmaruj majonezem wedle uznania i połóż na górze, wieńcząc najlepszą kanapkę, jaką zjesz w tym tygodniu! :-)

Bułka z serem, figami, roszponką i powidłami dyniowymi

tagi: , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

2 odpowiedzi na “Bułka z serem pleśniowym, powidłami dyniowymi, figami i roszponką”

  1. Dziku pisze:
    5

    Można też zrobić bardzo łatwo dżem z fig, który świetnie pasuje do serów pleśniowych! Wystarczy podsmażyć pokrojone figi na patelni i zalać syropem/miodem i podgrzewać do zagęszczenia. Jak nie mamy żadnego syropu albo miodu to można wcześniej skameralizować cukier i do niego wrzucić pokrojone figi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php