Makaron to dla mnie najlepszy wybór w środku tygodnia, kiedy po pracy nie mam często czasu i siły na stanie przy garach. Wtedy staram się przyrządzić coś dobrego czasie nie dłuższym niż czas gotowania makaronu lub ryżu.
W 10-15 minut udaje się zwykle przygotować makaron z podsmażonym warzywem i lekkim sosem. Tym razem proponuję połączenie makaronu razowego z pieczarkami, natką pietruszki i śmietanką. Proste, szybkie, sycące i przede wszystkim pyszne! :-)
Czas przygotowania
Wprawny kucharz amator powinien poradzić sobie w ok. 15 minut.
Składniki
- ulubiony makaron, najlepiej świderki
- pieczarki
- cebula
- śmietana 30%
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- sok wyciśnięty z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- starty żółty ser do podania
Wykonanie
Zacznij od nastawienia makaronu do gotowania według instrukcji z opakowania.
W czasie kiedy makaron się gotuje, zajmij się przygotowaniem pozostałych składników. Na początek rozgrzej dość mocno patelnię. Cebule obierz i pokrój drobno, wrzuć na gorącą patelnię z kilkoma łyżkami oleju i smaż na średnim ogniu.
Umyte pieczarki krój w cienkie plasterki i wrzucaj na patelnię. Oprósz zawartość patelni solą, a następnie skrop sokiem z cytryny – dzięki cytrynie pieczarki nie będą ciemnieć w trakcie smażenia i zachowają przyjemną, jasną barwę.
Kiedy pieczarki będą już miękkie, dodaj na patelnię ugotowany makaron i natkę pietruszki. Dodaj też zioła i pieprz, a następnie całość zamieszaj i podsmażaj na niedużym ogniu.
Kiedy już wszystkie składniki ładnie się połączą wlej na patelnię śmietanę.
Mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż śmietana zacznie gęstnieć i ładnie pokryje makaron. Musisz jednak pilnować, aby śmietana stworzyła gęsty sos i nie zdążyła się całkowicie zredukować, bo wtedy danie może wyjść dość suche. Idealnie jest wtedy, kiedy makaron i warzywa pokryte są gęstym sosem, a po przełożeniu makaronu na talerze na patelni zostanie jeszcze kilka łyżek gęstego śmietanowego sosu do polania każdej porcji.
Przed podaniem warto jeszcze każdą porcję lekko oprószyć odrobiną zielonej natki pietruszki i startym żółtym serem (najlepiej typu parmezan).
A ile śmietany?
proponuję dodać boczku i lazura lub gorngonzolę
Wzchodzi bardzo dobre. Ja dodałam jeszcze trzy łyżki białego wina do smaku.
fajne danie
A zamiast śmietany, sos z torebki się nadaje? Mam tylko mleko
Czy można zmiast śmietany, użyć jugortu naturalnego?
Jogurt niezbyt dobrze znosi podgrzewanie, więc raczej wybrałbym gęste mleko kokosowe jako zamiennik :)
A moze dodac podsmazony bekon?
Pyszne :)
-dzisiaj wypróbuje makaron z pieczarkami , nie wiedziałam o posypaniu patelni solą i sokiem z cytryny aby pieczarki nie ściemniały .
Oprósz zawartosc patelni, nie sama patelnie, hehe
Danie bardzo dobre ,właśnie go zrobiłłam
Pyszne :) Dziękuję za przepis :)
A można dodać śmietanę 22% czy nie wyjdzie?
a można dodać śmietanę 18%, zamiast 30%?
Myślę, że można bez problemu :)
ja zrobiłam z 18% i to był błąd :( w ogóle mi nie smakowało …myślę , że jednak z 30% będzie duuuużo smaczniejsze ;)
Ja dodałam 18% i wyszło mi bardzo dobre. Myślę, że to kwestia gustu i smaku :)
chwila prawdy! zabieram sie za gary :P obiecałem nowo poznanej dziewczynie obiad :D mam nadzieje że wyjdzie i będzie smakować tak jak zachwalacie bo wygląda rewelacyjnie :D trzymać kciuki :P Pozdor!
Trzymam kciuki Basti!!! :D
polecam pychota.
Wspaniałe danie, ja jeszcze dodałem od siebie trochę szynki pokrojonej na malutkie kawałeczki. Pycha, bardzo dobry przepis !!! ;)
Genialne + dodalam pieprz cytrynowy i polecam innym.
Zawsze robię z tego przepisu, uwielbiam świeżą natkę:)
absolutny hit! jak najbardziej polecam :-)
Przepis super, poleciłam go już całej rodzinie ;) Świetnie pasuje do tego ciemny makaron :)
czy mozna do tego przepisu dodac piers z kurczaka ?
Jasne!
Można :) …. będzie smaczniejsze!
o jacie, ale zglodnnialam.. :D
Przepis masz ;)
zrobilam dzis na obiadek. Pycha! :-)