Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym

Makaron z pieczarkami w śmietanie

Makaron to dla mnie najlepszy wybór w środku tygodnia, kiedy po pracy nie mam często czasu i siły na stanie przy garach. Wtedy staram się przyrządzić coś dobrego czasie nie dłuższym niż czas gotowania makaronu lub ryżu.

W 10-15 minut udaje się zwykle przygotować makaron z podsmażonym warzywem i lekkim sosem. Tym razem proponuję połączenie makaronu razowego z pieczarkami, natką pietruszki i śmietanką. Proste, szybkie, sycące i przede wszystkim pyszne! :-)

 

Czas przygotowania

Wprawny kucharz amator powinien poradzić sobie w ok. 15 minut.

Składniki

Makaron z pieczarkami w śmietanie

  • ulubiony makaron, najlepiej świderki
  • pieczarki
  • cebula
  • śmietana 30%
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • starty żółty ser do podania

Wykonanie

  1. Zacznij od nastawienia makaronu do gotowania według instrukcji z opakowania.

  2. W czasie kiedy makaron się gotuje, zajmij się przygotowaniem pozostałych składników. Na początek rozgrzej dość mocno patelnię. Cebule obierz i pokrój drobno, wrzuć na gorącą patelnię z kilkoma łyżkami oleju i smaż na średnim ogniu.

  3. Umyte pieczarki krój w cienkie plasterki i wrzucaj na patelnię. Oprósz zawartość patelni solą, a następnie skrop sokiem z cytryny – dzięki cytrynie pieczarki nie będą ciemnieć w trakcie smażenia i zachowają przyjemną, jasną barwę.

    Makaron z pieczarkami w śmietanie

  4. Kiedy pieczarki będą już miękkie, dodaj na patelnię ugotowany makaron i natkę pietruszki. Dodaj też zioła i pieprz, a następnie całość zamieszaj i podsmażaj na niedużym ogniu.

    Makaron z pieczarkami w śmietanie

  5. Kiedy już wszystkie składniki ładnie się połączą wlej na patelnię śmietanę.

    Makaron z pieczarkami w śmietanie

  6. Mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż śmietana zacznie gęstnieć i ładnie pokryje makaron. Musisz jednak pilnować, aby śmietana stworzyła gęsty sos i nie zdążyła się całkowicie zredukować, bo wtedy danie może wyjść dość suche. Idealnie jest wtedy, kiedy makaron i warzywa pokryte są gęstym sosem, a po przełożeniu makaronu na talerze na patelni zostanie jeszcze kilka łyżek gęstego śmietanowego sosu do polania każdej porcji.

    Makaron z pieczarkami w śmietanie

  7. Przed podaniem warto jeszcze każdą porcję lekko oprószyć odrobiną zielonej natki pietruszki i startym żółtym serem (najlepiej typu parmezan).

Makaron z pieczarkami w śmietanie

Zobacz również

tagi: , , , , , ,

Ilość komentarzy: 31 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

31 odpowiedzi na “Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym”

  1. KAMILA pisze:

    A ile śmietany?

  2. Aga pisze:

    proponuję dodać boczku i lazura lub gorngonzolę

  3. Martyna pisze:

    Wzchodzi bardzo dobre. Ja dodałam jeszcze trzy łyżki białego wina do smaku.

  4. bartek pisze:

    fajne danie

  5. Mona pisze:

    A zamiast śmietany, sos z torebki się nadaje? Mam tylko mleko

  6. Gosia pisze:

    Czy można zmiast śmietany, użyć jugortu naturalnego?

  7. Waldi pisze:

    A moze dodac podsmazony bekon?

  8. Monika pisze:
    5

    Pyszne :)

  9. ula pisze:

    -dzisiaj wypróbuje makaron z pieczarkami , nie wiedziałam o posypaniu patelni solą i sokiem z cytryny aby pieczarki nie ściemniały .

  10. grażyna pisze:

    Danie bardzo dobre ,właśnie go zrobiłłam

  11. Natalia pisze:
    5

    Pyszne :) Dziękuję za przepis :)

  12. Ana pisze:
    5

    A można dodać śmietanę 22% czy nie wyjdzie?

  13. Ala pisze:

    a można dodać śmietanę 18%, zamiast 30%?

  14. basti pisze:

    chwila prawdy! zabieram sie za gary :P obiecałem nowo poznanej dziewczynie obiad :D mam nadzieje że wyjdzie i będzie smakować tak jak zachwalacie bo wygląda rewelacyjnie :D trzymać kciuki :P Pozdor!

  15. tob pisze:

    polecam pychota.

  16. Krzychu pisze:
    5

    Wspaniałe danie, ja jeszcze dodałem od siebie trochę szynki pokrojonej na malutkie kawałeczki. Pycha, bardzo dobry przepis !!! ;)

  17. kate87 pisze:
    5

    Genialne + dodalam pieprz cytrynowy i polecam innym.

  18. Krystian pisze:
    5

    Zawsze robię z tego przepisu, uwielbiam świeżą natkę:)

  19. justynkaStach pisze:
    5

    absolutny hit! jak najbardziej polecam :-)

  20. Maria pisze:
    5

    Przepis super, poleciłam go już całej rodzinie ;) Świetnie pasuje do tego ciemny makaron :)

  21. klaudia pisze:

    czy mozna do tego przepisu dodac piers z kurczaka ?

  22. br pisze:
    5

    o jacie, ale zglodnnialam.. :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php