Limoncello zainteresowałem się jakieś dwa lata temu po wizycie we włoskiej restauracji, w której goście razem z rachunkiem otrzymywali kieliszek mocno schłodzonego, cytrynowego likieru produkowanego osobiście przez właściciela lokalu.
Tak bardzo mi zasmakowało, że jeszcze tego samego dnia poszperałem po sieci, przeczytałem kilka dyskusji na forach i blogach, i przyrządziłem własne limoncello. :-) Okazało się, że ten niebywale aromatyczny likier o świeżym smaku i pięknym kolorze, jest super prosty i szybki w przygotowaniu. Dlatego świetnie nadaje się np. na własnej roboty prezenty świąteczne.
Zwykle stworzenie dobrej nalewki zajmuje długie tygodnie, a nawet miesiące, a w tym przypadku wystarczy nawet 48 godzin. Co ciekawe, przepis można bardzo łatwo modyfikować i dostosowywać do własnych upodobań (np. regulować słodkość likieru). Dodatkowe wskazówki i ciekawostki znajdziesz na końcu wpisu pod opisem wykonania.
Czas przygotowania
Przygotowanie limoncello od A do Z trwa od 24 do 48 godzin, więc jest to bardzo szybka nalewka.
Składniki limoncello
Podane proporcje składników pozwalają uzyskać ok. 0,7 – 0,8 litra gotowego limoncello.
- cytryny – 4-5 sztuk
- alkohol o mocy 40-45% – 400 ml
- cukier – 300 g
- woda do przygotowania syropu – 400 ml
Wykonanie limoncello
Zacznij od przygotowania cytryn. Zwykłe cytryny dostępne w sklepach są owocami pryskanymi i woskowanymi, dlatego przed ich użyciem polecam wyszorowanie ich z użyciem sody oczyszczonej, a następnie wyparzenie wrzącą wodą. Wyparzenie cytryny pozwala również wydobyć z nich intensywny zapach.
Z tak przygotowanych cytryn możesz już pozyskać skórkę. Bardzo ważne jest, aby zdjąć tylko cienką żółtą warstwę bez białego (gorzkiego w smaku) albedo. Ja zwykle robię to przy pomocy tarki o cienkich oczkach lub przy pomocy obieraczki do warzyw. Pamiętaj! Do likieru nie mogą trafić białe części cytrynowej skóry.
Tak przygotowana skórka z cytryn ląduje w dużym słoju wraz z dwoma-trzema cienkimi plasterkami cytryny.
Cytryny zalane alkoholem odstaw na 24 do 48 godzin w ciemne miejsce. Kiedy alkohol uzyska piękny żółty kolor, a skórki zbledną, to znak że można przystąpić do kolejnych kroków przepisu.
Wodę z cukrem zagotuj i wymieszaj, tak by cały cukier się rozpuścił i powstał syrop.
Zawartość słoja z alkoholem i skórką cytrynową odcedź, tak by uzyskać czysty nalew, a następnie połącz uzyskany płyn z syropem cukrowym.
Gotowe limoncello zlej do butelek i wstaw do lodówki. Najlepiej smakuje mocno schłodzone, a także – jak każda nalewka – z każdym dniem leżakowania zyskuje coraz lepszy smak.
Porady i ciekawostki
- Likier przygotowany według powyższego przepisu będzie miał moc ok. 20-25%
- Do tradycyjnego włoskiego limoncello używa się cytryn typu Sorrento, trudnych do kupienia w Polskich sklepach, ale od czasu do czasu spotykanych w hipermarketach. Cytryny te charakteryzują się bardzo grubą skórą i niskim poziomem goryczki.
- W tym przepisie najlepiej sprawdzą się cytryny ekologiczne, nie pryskane i niewoskowane. Często takie ekologiczne cytryny nie wyglądają idealnie, są pokryte kropkami, ale walory smakowe są nieporównywalnie większe od tych z masowej produkcji.
- Gotowe limoncello jest trunkiem mętnym, często zawierającym widoczne, malutkie drobinki skórki cytrynowej.
- Może się zdarzyć, że limoncello będzie miało wyczuwalną w smaku goryczkę – wyeliminujesz ją dzięki dodatkowi słodkiego syropu i niewielkiej ilości soku wyciśniętego z cytryn.
- Najlepszym sposobem na uzyskanie idealnego smaku likieru cytrynowego jest jego stopniowe doprawianie czy to syropem cukrowym, czy to sokiem cytrynowym …i ciągłe degustowanie ;-)
Nieprecyzyjny przepis a szkoda bo ma potencjał.
„Cytryny zalane alkoholem odstaw na 24 do 48 godzin”
W jakiej formie mają być te cytryny?
Wycisnąć z nich sok? Zalać w całości razem z białymi skórkami?
„połącz uzyskany płyn z syropem cukrowym”
Z czym? W którym miejscu przepisu jest mowa o syropie?
W jakiej formie mają być cytryny masz opisane w punkcie 2 i 3, czyli zalewasz skórkę i 2-3 cienkie plasterki. O syropie jest mowa w punkcie 5 (woda+cukier) :)
Czy można dać cukier brązowy ?
pierwsze słyszę że limoncello się robi z wódki , robi się ale ze spirytusu i miesza z wodą i cukrem i z samych skórek bez plastrów i soku , wiem bo robię ciągle i na szczęście mogę sobie przywieźć te prawdziwe cytrynki z samego serca Włoch właśnie z Sorrento , po prostu pyszne
Z podanych w przepisie proporci wynika, ze wynikowa nalewka będzie miała moc 18% a nie jak podanej jeest w przepisie 20-25% i wyjdzie jej noie 0,7-0,8l a prawie litr czyli 0,98l.
dzisiaj zadebiutuje w tym przepisie opowiem jakie wyszło,
Wyśmienity trunek!
Robione dokladnie wg przepisu, ale chyba ociupinkę przesadziłem z cukrem. Jednak wolę, by wyszło nieco za słodkie, niż by trącało goryczą.
Próbka po 36h została rodzinnie określona jako wyśmienita. Super. Będzie częściej się pojawiać na stole
Pozdrówko dla autora
MRT
doprawiałem , doprawiałem , doprawiałem , na końcu likieru juz nie było , ale chyba dobrze doprawiłem :)
Coś mi tu nie pasuje. Do likieru nie mogą trafić białe części skórki, a na koniec i tak wrzucasz plastry cytryny z grubą warstwą albedo :)
czy próbował ktoś ze swoim destylatem?
Dodałam cos od siebie i na koniec dolałam sok z tych 5 cytryn. BOMBA! Polecam :)
Ile czasu mozna przechowywać taką nalewkę? Czy tylko w lodówce?
zabieram się do robienia. Ale czy nie jest ten trunek za mało cytrynowy? Czytałem przesisy gdzie są plastry z 9 nawet cytryn…
Czy dodanie plastrów cytryny nie powoduje właśnie tego, że nalewka staje się gorzka? Są przecież z tą białą częścią. Pytam, bo zabieram się właśnie za przygotowanie.
hej Ania! :) Plasterki cytryny są tylko dwa i do tego cienkie, ale jeżeli masz obawy to zrób za pierwszym razem bez tego dodatku i też powinno być OK
Uwielbiam:-DRobię identycznie i zawsze jest pyszne;-)