Nalewka z pigwy to był jeden z moich głównych nalewkowych celów na ten rok. Ponoć jest ona najpopularniejsza zaraz po nalewce wiśniowej, ale kupienie pigwy w sklepie graniczy z cudem.
I właśnie zakup owoców był dla mnie największym problemem, bo polowałem na pigwę przez kilka tygodni. Na Facebooku chwaliliście się w komentarzach, że pigwa z przydomowych ogródków już dawno została zebrana, a w sklepach i na targowisku NIC.
Na szczęście sytuację udało się uratować i kupić ładne pigwy w Auchanie ;) Kolejne kilka godzin poświęciłem na lekturę przepisów, artykułów i dyskusji na internetowych forach. Z tego wszystkiego wyłoniły się dwie warte uwagi receptury, z czego jedną zdążyłem już wypróbować i o to jest – przepis na pigwówkę:
Składniki nalewki z pigwy
- 1 kg dorodnych, dojrzałych owoców pigwy
- 0,5 l spirytusu 95%
- 200 ml przegotowanej wody
- 0,5 kg cukru
Przygotowanie nalewki z pigwy
Owoce pigwy umyj, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
Następnie owoce pokrój w dość cienkie plasterki i wrzuć do słoja.
Spirytus wymieszaj z wodą, tak aby powstała mieszanka o mocy mniej więcej 70%.
Tak przygotowanym alkoholem zalej owoce. Nic nie powinno wystawać ponad powierzchnię płynu.
Słój szczelnie zamknij i odstaw na 6 tygodni.
Po tym czasie zlej cały płyn do butelki, a pozostałe w słoju owoce zasyp cukrem i odstaw w ciepłe, słoneczne miejsce. Kiedy cukier zamieni się w syrop, przelej go do butelki z odlanym wcześniej alkoholem.
Tak przygotowaną nalewkę odstaw na minimum 3-4 miesiące, aby spokojnie dojrzała, choć pełnię smaku osiągnie dopiero po kilkunastu miesiącach. Myślę, że warto zaczekać – życzę cierpliwości :)
Witam mam 4 kg pigwy i chciałbym otrzymać nalewkę o mocy max 35% ile muszę dodać spirytusu i wody
Witaj Tomku! zalałem pigwe roztworem spirytusu, ale te cząstki znajdujące się na górze – unoszą się na powierchni, i są minimalnie odsłoniete (przybrały lekko brązową barwe). Czy tak moze zostać, czy jednak powinienem czymś „obciążyć” owoce z góre, żeby cała zawartość znajdowała się w alkoholowej toni? To moja pierwsza nalewka, nie chciałbym nic zepsuć…
Miałem taką samą sytuację i nie dociążałem owoców, lekko wystawały, nalewka wyszła pyszna :)
@Mordechaj,
Chodziło mi o to żeby na 1 kg owoców zadysponować 1 l płynu zamiast 0,7 l bo ludziom nie przykrywało owoców i się męczyli – miażdżyli, ubijali itd.
Oczywiście masz rację w swoim wywodzie, ale musisz chyba przyznać, że z czysto praktycznych względów prostszy jest przepis, w którym wymaga się pół litra spirytusu i pół litra wódki zamiast, jak proponujesz, 710 ml spirytusu i 290 ml wody.
Obie wersje są równoważne dając 1 litr płynu o mocy 67,5%. Pełna zgoda z Tobą.
@Tomek Lach, @Tomek, @Piotr
Panowie -wersja z wódką nie daje więcej płynu!
Kwadrat rozcieńczeń się kłania.
0,5l alko 95% + 0,5l alko 40% nie odpowiada objętości roztworu 0,5l 95% alko + 0,2 wody.
Bez względu na to co mieszamy /spirytus z wódką czy spirytus z wodą/ ilość czystego spirytusu w roztworze o takiej samej objętości i stężeniu jest taka sama!
Ergo: aby otrzymać alkohol 70% należy
-zmieszać alkohol 95% z 40% w stosunku 1do 1,
-zmieszać alkohol 95% z wodą w stosunku 2,45 części na 1 część
Czyli w podawanym przykładzie -aby otrzymać litr alko 67,5% potrzeba: 710ml alko 95% i 290 wody lub 500ml alko 95% i 500ml alko 40%.
W obu przypadkach otrzymujemy jeden litr 67,5% alkoholu.
CND
Owoce zalałem, to moje pierwsze podejście do pigwówki :) Do tej pory robiłem tylko cytrynówkę.
Bardzo dobry przepis.
Przepis wygląda na świetny, właśnie się za niego biorę. Mam tylko jedno pytanie. Ile mniej więcej czasu stoi cukier z owocami? Zamiast niego chcę użyć miodu, więc nie wiem kiedy będzie ten odpowiedni moment do zlewania
Jak tylko się rozpuści cukier
Prośba o doprecyzowanie. Czy mam użyć kilograma nie obranych owoców, czy kilograma już obranych, wypestkowanych i pokrojonych owoców?
Pigwa i pigwowiec żadna różnica jak między mercedesem a wozem drabiniastym to wóz i to wóz.Jedni są wychowani na mleku od krowy(to takie zwierzątko co chodzi po łące je trawę i daje mleko) a inni wychowani na mleku od biedronki .Ja mam owoce w sadzie a nie z bazaru naszprycowane chemią.Ktoś powie że te owoce z bazarku to inne niż te z marketu hahahaa market skąd je bierze ? giełdy na której i ten z bazarku i ten z marketu i hurtownia która dostarcza do małych sklepików się zaopatrują .
Filozof grecki
uwielbiam pigwowiec i nalewki z niego oraz inne przetwory zapraszam do zakupu mojego pigwowca z certyfikatem ekologicznym
Pigwa do pigwowca ma się mniej więcej tak jak węgiel kamienny do kamienia węgielnego!!!!
mylisz się, i to bardzo – w smaku nalewki oczywiście. Naprawdę wynikowo smak nalewek
mało się różni. Wręcz ciekawe kto je odróżni… Pigwowiec mało różni się w smaku od pigwy. Aromat w nim jest po prostu dużo bardziej skondensowany. Używam i to i to. Z pigwowca można zrobi nalewkę o mocniejszym smaku i tyle. Teraz właśnie robię nalewki z obu owoców. Już są zasypane cukrem w słoikach. Pigwowiec dojrzewa wcześniej i krzaczek już był oberwany na początku października. Pigwy dojrzewają teraz.
No nie powiedziałbym że mało się różni a wręcz że bardzo się różni (zgoda z Kaczmarkiem). Pigwa nie ma tyle kwasu i aromatu co pigwowiec. W rezultacie nalewka z pigwy wychodzi bardzo dobra ale ciut mdła natomiast z pigwowca też bardzo dobra ale dość kwaśna, chyba że ktoś zdecyduje się zneutralizować kwas np. podwajając ilość cukru (ja osobiście nie lubię dawać takiej masy cukru). Szwagier zrobił w tym roku z mieszanki pigwy i pigwowca. Połączyło się to co najlepsze – łagodność i smak pigwy z kwaskiem i charakterem pigwowca. W przyszłym roku też mam zamiar połączyć oba owoce.
Podoba mi się przepis, ale owoce można utrzeć na tarce . Na pewno będzie lepszy aromat i smak.
Dziękuję za przepis bo ten jest SUPER!!!!! Zastanawiam się nad dodatkami typu; cynamon, wanilia?
Mogą dać inny smak. Serdecznie pozdrawiam i.
Starcie na tarce niekoniecznie da lepsze rezultaty niż pokrojenie w plasterki, Ja dodaję kardamon, imbir, wanilia mi nie podeszła
Tarcie i miażdżenie owoców jest OK ale odbija się później na klarowności (szlachetności) trunku. I jeszcze jedno. Jak już zauważył Krzysiek zamiast mieszać 0,5 l spirytusu z 0,2 l wody, lepiej jest zmieszać 0,5 l spirytusu z 0,5 l wódki. Moc obu mieszanek wychodzi identyczna – 68% ale w wersji z wódką jest więcej płynu więc nie ma takiego problemu z przykryciem owoców, jak opisywany przez parę osób. No i wyjdzie więcej nalewki :-). Smak wódki nie pogorszy nalewki. Wiem bo robiłem i wyszła pyszna.
Zgadzam sie z Tobą Piotrze, też tak robię od jakiegoś czasu :)
Proszę spróbować nalewki z pigwowca japońskiego większość ludzi nie rozróżnia pigwy od pigwowca a to wielka różnica pozdrawiam
Od lat robię nalewkę z pigwowca na wódce, jest pyszna! Taką lubię, pije się z przyjemnością i nie powoduje „utraty głowy” ;)
Witam czy jak za dużo przytrzymałem w cukrze aby pusciło sok i zafermentowało to wino jakie będzie czy do wywalenia?
Panie Tomku. Zrobilam nalewkę z Pańskiego przepisu tylko użyłam zamiast pigwy, owocow pigwowca :) czy jest jakas roznica podczas przygotowywania tych owoców? Czy sposob przygotowania jest taki sam? Czas?
Dwa razy tyle cukru
Panie Tomku prosze o rade :)
ja robię z pigwowca z tego przepisu już 3 raz, także nie ma to znaczenia, te owoce smakują tak samo tylko są mniejsze
Panie Tomku, wczoraj nastawiłem nalewkę z pigwy, lecz z powodu braku większej ilości spirytusu musiałem zadowolić się mniej stężonym alkoholem. Tzn: zalałem pokrojoną pigwę (1kg)roztworem alkoholu o mocy 70% (500 mil 95% oraz 200 ml wody) /… lecz nie pokryło to całości owoców mimo solidnego ugniatania, wiec dolałem jakieś 100- 150 ml wody i solidnie wymieszałem. wg obliczeń powinien to być roztwór o mocy (60-63%). Czy mam to tak zostawić czy dolać trochę spirytusu tak aby dobić do 70%. Inaczej mówiąc: czy roztwór ok 60% wystarczy do prawidłowej maceracji?
Pigwę można kupić tanio na allegro. Kupiłam przyszły bardzo ładne. polecam.
…a pozostałe po nalewce owoce zagotować z cukrem! Pycha jako dodatek do ciast i nie tylko! Nalewka z pestek pigwy też jest pyszna, zrobiłam, smak zaskoczył nie tylko mnie, gości też! Pozdrawiam!
Można spirytus wymieszać z wódką. Będzie więcej płynu a moc będzie 70%
Mam pytanie, a jakby zrobić tak: odsączyć spirytus od owoców, zasypać owoce cukrem i po kilku dniach wlać „pigwowy” juz spirytus do syropu z owocami. Dopiero potem przefiltrowac. Nie będzie bogatszy smak?
Z cukrem i to w takich ogromnych ilościach? No nie- robię nalewki od lat. Jeśli dosłodzić- to na taką ilość proponuję 100 do 150 ml miodu. No i pigwę najpierw ucieram na tarce. Pozdrawiam!
Witam. pierwszy raz zabrałam się za produkcję nalewki. 3 dni temu zalałam owoce i niestety, dzisiaj na powierzchni alkoholu zobaczyłam pianę. Proszę o informację, czy dzieje się coś złego, czy to normalny, jeden z etapów produkcji. Mam się niepokoić czy czekać spokojnie na koniec tego etapu. Pozdrawiam :)
poprawka: Panie Tomku !
panie Tomku ! proszę wymyśleć przepis na pigwówkę z soku pigwy /pigwowca uzyskanego z sokowirówki. Nie jestem w stanie kroić tego owocu.
W tym roku z nalewkami nie udało mi się podziałać za bardzo, ale mam w planach różne nowe przepisy na kolejny sezon i pewnie się nimi podzielę, być może również takim na pigwówkę z soku :) …podejrzewam jednak że trudno będzie z pigwy coś wycisnąć ;)
Proponuję utrzeć na tarce do jarzyn- ja tak robię :-)
Jak dlugo cukier zamienia sie w syrop?
Gdzie trzymać przez 6 tyg całą mieszankę ?
Np. w szafce kuchennej, w ciemnym i ciepłym miejscu :)
Witam Panie Tomku.Moja miłość do produkcji nalewek zaczęła się parę lat temu .Mąż dostał od kolegi aroniówkę wiśniową na próbę ni i wpadłam po uszy.
Poprosiłam o przepis i oczywiście dostałam a z nim 6 kg aronii.
Potem zaczęłam poszukiwania przepisów na inne nalewki i trafiłam na Pana bloga (przepadłam po raz kolejny ) i tak po kolei powstawały : orzechówka ,wiśniówka i malinówka ,wszystkie rewelacyjne . W tamtym roku doszła nalewka bożonarodzeniowa ,porterówka i pigwówka , w tej ostatniej przepis lekko zmodyfikowałam ,nalew wymieszałam z syropem w słoju i dorzuciłam sparzoną ,wyszorowaną i pokrojoną w małe kawałki skórkę z mandarynek i tak zostawiłam na trzy tygodnie ,potem przefiltrowałam . Wyszła rewelacyjna nalewka polecam spróbować.Pozdrawiam.
Kasiu rewelacja! Trzymam kciuki za dalsze sukcesy na tym polu i rozwijanie nalewkowej pasji! :)
Właśnie robie nalewke z pigwy i z pigwowca. Od lat ten sam sposob. Jest pyszna. Smakuje nawet gosciom z Italii. Powodzenia
Czyli jak dodam nieco więcej wody niż te 200 ml to nic się nie stanie ? tylko wyjdzie słabsza ta nalewka prawda ? Ogólnie nie bardzo chciało mi przykryć owoce więc wlałam ok 400 ml wody i trochę więcej spirytusu , ciężko powiedzieć ile, bo robiłam to na oko. Mam nadzieję, że mimo to dalej nalewka będzie pyszna :D
Nalewki na oko też wychodzą świetnie! :) …jedynie trudniej dokładnie oszacować ich moc w procentach ;)))
Tomku ratuj!
Postanowilem wykonac pigwowke zasypujac owoce cukrem + 150 MLspirytusu. Cukier siedzi juz 3 dni, rozpuszca sie bardzo powoli. Sloik trzymam w ciemnej szafce. Dzis zauwazylem ze wieczko jest wypchniete przez powietrze i rozszczelnilem sloik. Wylecialo powietrze. Czytalem ze ten sposob jest dosyc ryzykowny poniewaz owoce moga skisnac.
Czy w zwiazku z tym moje owoce sfermentowaly i nic juz z nich nie bedzie?
Dzieki za opinie.
Maciek
Maćku trudno mi powiedzieć co masz zrobić, ponieważ ja praktykuję nastawianie nalewek w taki sposób, że zalewam owoce tylko alkoholem. Zasypywanie cukrem w pierwszej kolejności uważam za nie najlepszy pomysł ;) …i nie wiem co robić w takiej sytuacji jak Twoja
Niemożliwością jest by 1kg pigwowca (polska wersja) po odrzuceniu ziaren i wnętrza zalać 0.5 spirytusu i 0.2 wody tak by nic nie wystawało. Z doświadczenia wiem, że należy użyć mniej więcej + 0.3 wody.
Jest to możliwe, ale przed zalaniem owoców trzeba je mocno ugnieść.
Czy moge zalac owoce pigwy uprzednio przygotowanym syropem cukrowym w ilosci 500 ml, zamiast uzycia 0.5 kg cukru oraz jak dlugo macerowac owoce w syropie ?
Hej. Z cukru zrobil sie juz syrop :) powinnam wymieszac wszystko w sloju z owocami, a później zlac do butelek?
Syrop odlej do osobnego naczynia i dopiero wtedy połącz z uzyskanym wcześniej nalewem :)
Cześć,
Średnio po jakim czasie cukier, którym zasypałem owoce, zmienia się w syrop i można zmieszać go z wcześniej przygotowanym roztworem?
Zwykle po kilku dniach, w razie problemów dolej np. po tygodniu troszkę płynu i powinien się rozpuścić, a jak nie, to zlej syrop i zostaw to co się nie rozpuściło do końca :)
To mój pierwszy rok z nalewkami wszędzie w przepisach jest podany spirytus.Sklepowe nalewki mają po kilkanaście procent i ja też raczej taki efekt chcę uzyskiwać.Zalewanie wódką według tych przepisów jak liczyłem daje te kilkanaście procent.Czy nie wpływa to w żaden sposób na nalewki poza procentami?Jak zaleję np głóg wódką zamiast spirytusem czy będzie wszystko ok?.Jakoś nie przemawia do mnie picie nalewki o mocy czystej wódki lub więcej to chyba tylko na noc i do spania.Czy taka słabsza też ma właściwości lecznicze?
Czyli może zalać samą wódką nie będzie chyba dużo soku wiec procent i tak wyjdzie duży jak na nalewkę.Sprawa się trochę zmienia bo to co mi wyrosło przy domu to okazuje się że pigwowiec. Trzeba do niego dać więcej cukru- dwa razy więcej bo wieeeeele kwaśniejszy
Tak pigwowiec to już co innego niż pigwa, ale spotkałem się z wieloma opiniami, że to nawet lepszy materiał na nalewkę niż pigwa ;) Zdania są podzielone generalnie.
Witam
Ile procentowo wychodzi taka nalewka?pigwa nie puści chyba za dużo soku to chyba jest bardzo mocny trunek?
Tak nalewka jest dość mocna :) …raczej na męskie gusta ;)
cześć,
około 2 tyg. temu zalałem pigwę spirytusem (wszystko wg przepisu). od tygodnia zalane owoce zaczynają zmieniać kolor (brunatnieją). czy to jest normalny proces, czy też zrobiłem coś źle?
pozr
Cześć Seb! Moja pigwówka zwykle też po jakimś czasie ma już ciemne kawałki owoców, co nie wpływa na efekt końcowy.
Uwielbiam tą nalewkę tylko ja robię trochę inaczej najpierw zasypuje cukrem a po jakimś czasie zalewam spirytusem z wódką
Na ten temat też trwa w sieci dyskusja. Ja wyznaję zasadę najpierw alkohol a potem cukier lub syrop. Alkohol zabija dzikie drożdże, a cukier powoduje wespół z drożdżami fermentację, której nie chcemy.
robiłam tak i tak i wolę najpierw zalać spirytusem :) powinno się samemu przetestować oba sposoby i samemu podjąć decyzję jak się woli :)
„Ponoć jest ona najpopularniejsza zaraz po nalewce wiśniowej”
No niestety nie, tylko nalewka z pigwowca, z którego ponoć lepsze nalewki wychodzą ;)
Na ten temat toczą się w sieci zażarte dyskusje ;) Generalnie robi się nalewki z pigwy i z pigwowca, i obie wersje mają tyle samo zwolenników :-)