Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Co jeść latem, a co zimą? Odżywianie zgodnie z porami roku

* Artykuł sponsorowany

W zależności od pory roku i temperatury, jaka panuje za oknem, mogą zmieniać się potrzeby Twojego organizmu. Latem musisz pamiętać o wyższym poziomie nawodnienia, a zimą o ogrzaniu się i wybieranie produktów wspierających odporność. Odpowiednia dieta pozwoli Ci zadbać o prawidłową kondycję organizmu, dobre samopoczucie i zdrowie niezależnie od miesiąca w roku. Dowiedz się, co jeść latem, a co zimą i dopasuj swój jadłospis do pory roku.

Co jeść latem? 4 zasady zdrowego odżywiania się latem

Latem kluczowe znaczenie ma dostarczenie organizmowi składników odżywczych, które pozwolą utrzymać wysoki poziom nawodnienia i energię na cały dzień. Świetnym rozwiązaniem jest lekka dieta, oparta na sezonowych produktach, których nie brakuje o tej porze roku. Skorzystaj z naszej pomocy i przekonaj się, co jeść latem.

Zielony warzywa to podstawa letniej diety

Latem postaw na świeże, zielone warzywa. Świetnym przykładem jest ogórek, cukinia, papryka, groszek i natka pietruszki. To prawdziwe bogactwo składników odżywczych oraz doskonałe źródło witaminy C, która wspomaga odporność. Nie wiesz, jakie dania przyrządzić z zielonych warzyw? Zamiast szukać przepisów, możesz np. wybrać catering dietetyczny, taki jak np.: https://www.zdrowycatering.pl/diety/.

Ryby, ryby i jeszcze raz ryby

Tak naprawdę nie tylko latem, ale przez cały rok warto jeść ryby. Szczególnie opłaca się włączyć do codziennej diety tłuste ryby, ponieważ są one bogate w białko oraz kwasy omega-3. Tym samym korzystnie wpływają na kondycję serca i mózgu. Jakich ryb nie może zabraknąć w Twojej letniej diecie? Postaw na pysznego łososia – najlepiej dzikiego, a nie hodowlanego – makrelę, tuńczyka oraz śledzia. Zajadaj się nimi nie tylko podczas urlopu nad morzem.

Woda, koktajle owocowe i soki w letniej diecie

Latem zadbaj o wysoki poziom nawodnienia, a przy tym dostarczaj organizmowi odpowiedni poziom minerałów i witamin. Jak to zrobić? Opcji masz naprawdę sporo, choć oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest woda np. z dodatkiem cytryny, limonki lub mięty. Możesz też przygotować pyszne koktajle lub smoothie – z warzywami, owocami, nasionami oraz warzywami liściastymi. Nie musisz samodzielnie przyrządzać koktajli, bo często są one oferowane np. w ramach diety pudełkowej. Możesz wybrać np. https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/warszawa/, który może Ci pomóc w oszczędności czasu. Dzięki tego typu rozwiązaniom można zrezygnować z samodzielnego wymyślania posiłków – specjaliści komponują odpowiednie porcje.

Niskokaloryczne, lekkie i pyszne warzywa liściaste

Sałata, szpinak i rukola powinny stanowić podstawę letniej diety. Dlaczego? Ze względu na to, że są niskokaloryczne, lekkostrawne, a do tego bogate w witaminy i minerały. Dzięki temu wspierają system odpornościowy, a przy tym dodają potrawom chrupkości oraz wyjątkowego smaku. Sałata to świetny dodatek do kanapek, szpinak możesz wykorzystać podczas przyrządzania wytrawnych śniadań i obiadów, a rukola to niezastąpiony składnik pizzy i sałatki.

Co jeść zimą? 4 najważniejsze zasady odżywiania się zimą

Zimą wybieraj ciepłe i sycące potrawy, które dostarczą Ci energii, wzmocnią odporność i pozwolą utrzymać odpowiednią temperaturę. Możesz samodzielnie skomponować swój jadłospis z pomocą poniższych zasad lub zamówić np. dietę pudełkową ze strony https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/krakow/, która jest dostępna m.in. w Krakowie.

Warzywa kapustne i korzeniowe – podstawa zimowej diety

Zimą również możesz zajadać się sezonowymi warzywami. Na Twoim talerzu powinna znaleźć się marchew, pasternak, buraki, seler, a także kapusta, kalafior i brokuły. Z ich pomocą wyczarujesz mnóstwo smakowitych dań – sycących potrawek, gęstych zup i świeżych surówek.

Warzywa kapustne i korzeniowe mają mnóstwo witamin i minerałów, które wspierają zdrowie jelit oraz układ odpornościowy.

Aromatyczne i sycące dania jednogarnkowe

Szybkie, pyszne i rozgrzewające dania jednogarnkowe powinny stanowić podstawę Twojej diety zimą. Wystarczy spora dawka warzyw – świeżych lub mrożonych – mięso lub inne źródło białka, a do tego passata pomidorowa czy też bulion. W ten sposób wyczarujesz wiele smakowitych dań – gęstych kremów, gulaszy, potrawek itp. Takie dania dostarczą Ci mnóstwo niezbędnych składników odżywczych, a do tego skutecznie rozgrzeją od środka.

Ciepłe śniadania na dobry początek dnia

Skoro mówimy już o rozgrzaniu, to pamiętaj, żeby zimą zamienić zimne dania na ciepłe. Szczególnie jest to ważne w przypadku śniadań, które mają ogromny wpływ na Twoje samopoczucie w ciągu dnia. Zdecyduj się na owsiankę, jajecznicę z warzywami, szakszukę lub wytrawne gofry.

Gorące napoje na poprawę samopoczucia

Nawodnienie jest tak samo ważne latem, jak i zimą. Jednak, gdy za oknem panuje chłód, to po prostu możesz mieć mniejszą ochotę na picie wody. Zamiast tego zaparz sobie herbatki ziołowe, zrób gorącą czekoladę bez cukru, kakao z cynamonem lub wlej ciepłą zupę do kubka.

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php