Mus z awokado i kakao zrobiłam eksperymentalnie poszukując zdrowszego zamiennika gotowych, czekoladowych deserów. Aksamitnym kremem możesz śmiało zastąpić wszelkie słodkie produkty ze sklepowej półki.
Listka składników jest bardzo krótka. Wystarczy jedynie dojrzałe awokado (tylko wtedy uzyskasz tak kremową konsystencję), kakao oraz niewielka ilość ulubionego mleka roślinnego. Mus przygotowany według podanej tutaj receptury to całkiem zdrowy i pożywny smakołyk, po zjedzeniu którego nie będziesz mieć najmniejszych powodów do wyrzutów sumienia.
Najlepszym dodatkiem do musu jest moim zdaniem chrupiąca posypka z orzechów, migdałów lub jagód goji, a dla spotęgowania efektu polecam użyć pestki granatu i listki mięty lub bazylii, które urozmaicą deser i sprawią, że zaserwujesz swoim kubkom smakowym cały wachlarz niebanalnych smaków i aromatów.
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 banan
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżka mleka roślinnego
- płatki migdałowe, orzechy, jagody goji, pestki granatu, listki mięty lub bazylii do dekoracji
Przygotowanie
Awokado przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę. W dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu. Umieść w pojemniku blendera.
Banana obierz ze skóry, podziel na mniejsze kawałki i dodaj do pojemnika.
Do owoców dodaj kakao i mleko. Wszystko dokładnie zmiksuj, aż do uzyskania musu o gładkiej konsystencji.
Jeśli mus jest za gęsty dodaj więcej mleka i ponownie zmiksuj.
Czekoladowy mus umieść w szklankach i podawaj udekorowany płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi i orzechami.
Uwielbiam
Wspaniałości Oby dzieciom smakowało