Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Pasta z awokado, czyli pomysł na zdrowe śniadanie

Pasta z awokado, czyli pomysł na zdrowe śniadanie

Odstawienie cukru jest niezwykle trudne, dlatego że jest on wszechobecny. Znajduje się nawet w produktach, po których najmniej się tego spodziewasz. Jest w wędlinach, produktach mlecznych oraz napojach. Jak wprowadzić w życie dietę bezcukrową? Zacznijmy od śniadania, które powinno dostarczyć energii na cały dzień. Od tego, co zjesz o poranku, zależy jakość i ilość tej energii. Wystarczy sięgnąć po zdrowy i wartościowy produkt, taki jak – awokado.

Awokado to jedno z najbardziej kalorycznych owoców. Jednak są to kalorie pełne wartości odżywczych. Nie bez powodu awokado zaliczane jest do kategorii superfood, czyli pożywienia, które wyjątkowo dobroczynnie wpływa na zdrowie. Awokado pomimo wysokiej kaloryczności i zawartości tłuszczu pozwala redukować masę ciała, usprawnia metabolizm, a także obniża poziom złego cholesterolu. Owoce zawierają głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.Warto więc włączyć owoc do swojego menu. Mój ulubiony sposób na awokado to różnorodne pasty do pieczywa. Dziś pasta z dodatkiem szpinaku, czosnku i chili.

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • garść liści szpinaku
  • 1 papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Awokado przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę. W dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu.

  2. Awokado obierz ze skórki, przełóż do miski i dodaj sok z limonki.

  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i drobno posiekaną papryczkę chili oraz posiekane liście szpinaku.

  4. Składniki rozgnieć widelcem lub zmiksuj przy pomocy blendera.

  5. Dodaj przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Pastę serwuj z pieczywem z posiekaną natką pietruszki lub kiełkami np. rzodkiewki.

tagi: , , , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php