Szparagi to jeden z moich ulubionych sezonowych produktów. Kiedy na przełomie kwietnia i maja pojawiają się w sklepach, to dla mnie znak że wiosna zaczęła się na dobre. Wbrew obiegowym opiniom szparagi są całkiem łatwe w obsłudze, szczególnie te młode i cienkie łodygi, nie wymagające żadnych specjalnych zabiegów jak obieranie ze skóry czy odłamywanie zdrewniałych części.
Zupa szparagowa
Najpopularniejszym i najprostszym sposobem wykorzystania szparagów jest przygotowanie zup kremów. Można je ugotować z wszystkich rodzajów szparagów. Na blogu znajdziesz przepis na krem z zielonych szparagów, a także na zupę szparagową w kolorze białym.
Pizza ze szparagami
Zaraz po zupach kolejnym moim ulubionym sposobem wykorzystania szparagów jest pizza. Możesz przygotować tradycyjną okrągłą pizzę ze szparagami, albo focaccię szparagową w wysokiej formie.
Co jeszcze?
Szparagi możesz dodać do makaronu (zobacz przepis), mogą też stanowić podstawę sałatki czy główny akcent kremowego risotto.
Niezależnie od wszystkich ambitnych pomysłów, szparagi zawsze świetnie smakują same ze sobą upieczone na grillu czy w piekarniku, albo gotowane w osolonej wodzie. Zobacz osobny artykuł o tym jak przyrządzić szparagi
A może masz własne sprawdzone pomysły na dania ze szparagami? Koniecznie podziel się nimi w komentarzu! :-)
Ta pizza ze szparagami wygląda z mojej opinii zdecydowanie najciekawiej :) będę musiał kiedyś jej spróbować ;)
Szparagi obfitują w foliany, są także źródłem folianów a przy tym są niskokaloryczne! Jak najbardziej polecam ich zajadanie ;)