W dniach 10-11 grudnia wraz z Akademią Smaku Bosch mam przyjemność uczestniczyć w wydarzeniu Magiczna Gwiazdka.
W trakcie dwóch dni planujemy upiec górę pierniczków i świątecznych ciasteczek, a następnie pięknie je udekorować z pomocą uczestników całej zabawy.
Poniżej znajdziecie przepisy na wszystkie przygotowane przeze mnie pyszności.
Kruche ciasteczka migdałowe
Poniżej znajdziesz listę składników potrzebnych do upieczenia ok. 100 sztuk ciasteczek – w zależności od wielkości foremek ta liczba może być inna
- 175 g masła
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- łyżeczka amaretto lub esencji migdałowej
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów bez skórki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
Po pełny przepis kliknij tutaj.
Brownie piernikowe
Podane składniki wystarczą do wypełnienia kwadratowej blachy o boku ok. 20 cm
- 150 g masła
- 120 g gorzkiej czekolady
- 2/3 szklanki mąki pszennej (ok. 100 g)
- 2/3 szklanki cukru (ok. 160 g)
- 1/4 szklanki kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
- opcjonalnie: pistacje, posiekane orzechy, skórka pomarańczowa
Wykonanie
- Czekoladę z masłem roztop w kąpieli wodnej.
- Następnie stopniowo dodawaj kolejne składniki i cały czas mieszaj: cukier, jaja, przyprawy, kakao i na końcu mąkę.
- Na koniec dodaj pistacje lub ulubione orzechy.
- Brownie piecz w temp. 180 st C przez ok. 30 minut.
Pierniczki
Składniki na około 55 pierniczków:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
- 100 g łagodnego miodu np. akacjowego*
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce i wyrabiaj aż powstanie gładkie ciasto.
- Gotowe Ciasto rozwałkuj na grubość ok 4 mm na stolnicy leciutko podsypanej mąką.
- Wykrój pierniczki z pomocą ulubionych foremek i upiecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym to temp. 180ºC przez około 8 – 10 minut.
Po pełną wersję przepisu kliknij tutaj.
Napisz pierwszy komentarz