Barszcz czerwony to zupa o bogatym smaku i pięknym, głębokim kolorze. To właśnie od niego w naszym domu zaczyna się wieczerza wigilijna. Czysty barszcz w tradycyjnej wersji podajemy z uszkami. Można go także serwować w towarzystwie pasztecików, drożdżowych bułeczek czy krokietów.
Taki barszcz gości na moim stole nie tylko w święta. Zupa idealna na zimowe, chłodne dni. Jest bardzo aromatyczna i mocno rozgrzewająca. Sprawdzi się doskonale w sezonie karnawałowym.
Składniki:
- 2 litry bulionu jarzynowego lub mięsnego
- 1 kg buraków
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 7 ziarenek czarnego pieprzu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Buraki obierz i pokrój w mniejsze plastry. Bulion zagotuj.
Do gotującego bulionu dodaj buraki, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu.
Gotuj do miękkości buraków ok. 1 godziny, na małej mocy palnika (podczas gotowania, garnek przykryj pokrywką, pozostawiając małą szczelinę).
Pod koniec gotowania dodaj rozgnieciony czosnek.
Gotowy barszcz przecedź przez sitko. Dopraw go majerankiem, solą, octem (sokiem z cytryny) i pieprzem.
Napisz pierwszy komentarz