Ciasteczka piernikowe są nie tylko oryginalną ozdobą na choinkę, ale także doskonałym deserem na nadchodzące święta. Są pyszne zarówno zaraz po upieczeniu, jak i później.
Dużą zaletą jest to, że możesz je długo przechowywać. Najlepiej umieść je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Bez problemu możesz przygotować takie ciasteczka kilka tygodni przed świętami.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- 3 jajka (1 całe jajko + 2 żółtka)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki przegotowanej wody
- 1 łyżka kakao
- 40 g przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
Przygotowanie ciasteczek piernikowych
Do garnka wsyp cukier i rozpuść go z 2 łyżkami wody. W razie potrzeby możesz dodać nieco więcej wody. Całość mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Ważne jest, by cukier rozpuścił się, zanim syrop zacznie wrzeć. Pozostaw do przestudzenia.
Pozostałe składniki (mąkę, masło, śmietanę, jajka, miód, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier puder, kakao, przestudzony syrop cukrowy oraz przyprawę korzenną) umieść w głębokiej misce. Następnie całość dobrze zagnieć. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 60 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij ciasteczka za pomocą foremek. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasteczka piernikowe piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 20-25 minut.
Po upieczeniu możesz udekorować ciasteczka polewą czekoladową lub lukrem.
Pierwszy raz bede piekla pierniczki i mam pytanie, czy trzymac ciasteczka w pudelku do swiat i dopiero dzien , dwa przed swietami dekorowac lukrem? czy mozna wczesniej udekorowac i trzymac w pudelku do swiat?
Lepiej udekorować lukrem przed świętami.