Pierś z kaczki w jabłkach to moja propozycja zarówno na codzienny obiad jak i na uroczystą kolację. Myślę, że przepis doskonale sprawdzi się także podczas nadchodzących świąt.
Kaczka w jabłkach to już klasyka. Soczyste i intensywne w smaku mięso kaczki z chrupiącą skórką serwuję w towarzystwie jabłek i żurawiny, która jest świetnym dodatkiem do mięs. Żurawina, wytrawne czerwone wino, przyprawy korzenne stanowią uzupełnienie tego wykwintnego dania.
Składniki:
- 4 piersi z kaczki ze skórą
- 4 jabłka
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki konfitury z żurawiny
- 1 ząbek czosnku
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 goździki
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Pierś z kaczki umyj, osusz i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Odstaw na ok. 30 minut do lodówki.
Cebulę obierz, posiekaj w piórka. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę. Włóż piersi z kaczki (skórą do dołu) i smaż ok. 5 minut.
Mięso odwróć, dodaj posiekaną cebulę i smaż kolejne 5 minut.
Dodaj wino, konfiturę z żurawiny, goździki i imbir. Duś pod przykryciem ok. 20 minut.
Dodaj przygotowane jabłka i duś jeszcze ok. 15 minut.
Pierś z kaczki podawaj z jabłkami i sosem, który powstał podczas duszenia.
Napisz pierwszy komentarz