Nie wyobrażam sobie Wigilii bez kapusty. Stanowi ona bazę kilku potraw na naszym świątecznym stole. Jedną z nich jest kapusta zasmażana z dodatkiem śliwek kalifornijskich.
Suszone śliwki nadają kapuście lekko słodkawego posmaku i niezwykłego aromatu. Warto wziąć pod uwagę ten przepis komponując menu na nadchodzące święta. Kapustę można podać jako samodzielne danie lub wykorzystać jako farsz, np. do pasztecików z ciasta drożdżowego.
Składniki
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 150 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie
Kapustę kiszoną pokrój na krótsze wstęgi (jeśli jest zbyt kwaśna, opłucz w zimnej wodzie i dokładnie odciśnij).
Kapustę wrzuć do garnka, a następnie zalej wrzątkiem w taki sposób, aby woda przykryła całą kapustę. Gotuj przez około godzinę.
Śliwki pokrój na pół i dodaj do garnka. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu.
Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę. Kiedy już ładnie się zarumieni dodaj dwie łyżki mąki.
Cebulę z mąką zasmaż na złoty kolor, a kiedy zasmażka nabierze ładnego złotego koloru wlej na patelnię chochelkę wody zaczerpniętej z gotującej się kapusty.
Zasmażkę mieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodaj zawartość patelni do gotującej się kapusty.
Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Napisz pierwszy komentarz