Słodyczy do świątecznych potraw dodają desery. Jednym z najprostszych świątecznych wypieków jest keks. W każde święta keks gości na moim stole. Dlatego kolejną propozycją na nadchodzące święta jest przepis na to klasyczne ciasto z dużą ilością bakalii.
Keks jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania co jest dużą zaletą, zwłaszcza w gorącym, przedświątecznym okresie, kiedy wystarczająco dużo czasu spędzasz w kuchni ;) Jest pyszny i aromatyczny, a dodatkowym plusem jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość. Na drugi dzień będzie równie smaczny.
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 180 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie: orzechy włoskie, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie
Przygotuj bakalie – pokrój na mniejsze części, ale nie za drobno. Bakalie przełóż do naczynia i zasyp 1 łyżką mąki.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
Oddziel żółtka od białek.
Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawaj po jednym żółtku.
Mąkę dodaj stopniowo do ubitej masy. Możesz miksować mikserem na niższych obrotach, aż do połączenia się składników.
Białka ubij na sztywna pianę i wymieszaj delikatnie za pomocą łyżki z masą. Do całości dodaj bakalie.
Masę nałóż do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonych mąką pszenną lub bułką tartą.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut do tak tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw keks w piekarniku, aż lekko przestygnie. Następnie wyłóż ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Napisz pierwszy komentarz