Kompot z suszonych śliwek jest bardzo smacznym uzupełnieniem świątecznych posiłków. U mnie w domu jest co roku obowiązkowo na wigilijnym stole i nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej ;-)
Do kompotu oprócz suszonych śliwek dodaję suszone jabłka i gruszki oraz cynamon i goździki. Wiem, że nie wszyscy za nim przepadają, ze względu na jego specyficzny smak i zapach. W zależności od swoich upodobań smakowych możesz zmienić poszczególne składniki np. dodać swoje ulubione suszone owoce i dodatki (cynamon, goździki czy anyż).
Składniki
- 2 l wody
- 1,5 szklanki suszonych śliwek
- 1 szklanka suszonych jabłek
- 1 szklanka suszonych gruszek
- 2 laski cynamonu
- 5 goździków
- 1 łyżka cukru
Wykonanie
Owoce opłucz, włóż do garnka i zalej wodą (powinno być około 2 litry wody, z czego możesz przygotować 6-8 porcji kompotu). Dodaj goździki i cynamon.
Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-25 minut.
Pod koniec gotowania sprawdź smak kompotu, czy jest wystarczająco słodki, jeśli nie dodaj cukru lub miodu według uznania. Niestety miód w zetknięciu z gorącym napojem traci większość swoich pozytywnych, zdrowotnych właściwości, dlatego zanim go dodasz przestudź kompot.
Najlepiej smakuje podawany na ciepło razem z owocami.
Napisz pierwszy komentarz