Kompot z suszonych owoców znajduje się wśród dwunastu tradycyjnych potraw obok kapusty z grzybami, barszczu wigilijnego czy zupy grzybowej. Jest doskonałym zwieńczeniem wigilijnej kolacji. Kompot ugotowany z suszu ma charakterystyczny aromat, który podkreślony jest dodatkiem przypraw korzennych.
Do kompotu oprócz suszonych śliwek dodaję suszone jabłka, morele i gruszki. Smak napoju wzmacniają przyprawy – kilka goździków, kawałek laski cynamonu, anyż, skórka pomarańczowa i miód. Kompot z suszu możesz ugotować dzień wcześniej, zanim zabierzesz się do przyrządzania innych potraw. Im dłużej postoi po ugotowaniu, tym będzie lepszy.
Składniki
- 3 l wody
- 200g suszonych śliwek
- 100 g suszonych moreli
- 100 g suszonych jabłek
- 100 g suszonych gruszek
- 5 goździków
- 2 gwiazdki anyżu
- kilka plasterków imbiru
- kawałeczek kory cynamonu lub łyżeczka cynamonu mielonego
- kawałek skórki sparzonej pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
- miód do smaku
Przygotowanie
Owoce opłucz, włóż do garnka i zalej wodą (powinno być około 3 litry wody, z czego możesz przygotować 6-8 porcji kompotu).
Dodaj przyprawy goździki, cynamon, anyż, imbir i skórkę pomarańczową.
Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-25 minut.
Odstaw do przestudzenia. Teraz sprawdź smak kompotu, czy jest wystarczająco słodki, jeśli nie dodaj miodu według uznania.
Gotowy kompot przelej do dzbanka dodając do środka trochę owoców.
Napisz pierwszy komentarz