Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Krokiety wypełnione farszem mięsnym to kolejna z moich świątecznych propozycji. Paszteciki możesz przygotować nie tylko z okazji świąt. Jest to też świetna przekąska, którą zaserwujesz np. podczas wizyty gości. Zawsze znikają ze stołu bardzo szybko.

Krokiety to jedna z tradycyjnych potraw naszej kuchni. Choć nieco pracochłonne, warto poświęcić na nie trochę czasu. Proces przygotowania krokietów można rozłożyć na dwa etapy. Najpierw przygotuj farsz, a na drugi dzień zrób naleśniki.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka (plus trochę wody gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
  •  1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli i cukru
  • 500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól, pieprz
  • panierka: 2 jajka, 1/4 szklanki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Cebule obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem.

  2. Smaż przez kilka minut, aż mięso nabierze brązowego koloru. Następnie odstaw.

  3. Przestudzone mięso przełóż do miski, wbij jajko. Całość dokładnie wyrób na jednolitą masę. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.

  4. Przygotuj naleśniki – w misce umieść mąkę. Dolej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru.

  5. Składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.

  6. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

  7. Na każdy placek naleśnikowy nałóż farsz i równomiernie go rozsmaruj. Naleśniki złóż w kopertę, boki zwiń w rulon.

  8. Następnie rozbij jajka w miseczce, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Maczaj krokiety w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron (na złoty kolor).

Podobne przepisy

tagi: , , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php