Krokiety wypełnione farszem mięsnym to kolejna z moich świątecznych propozycji. Paszteciki możesz przygotować nie tylko z okazji świąt. Jest to też świetna przekąska, którą zaserwujesz np. podczas wizyty gości. Zawsze znikają ze stołu bardzo szybko.
Krokiety to jedna z tradycyjnych potraw naszej kuchni. Choć nieco pracochłonne, warto poświęcić na nie trochę czasu. Proces przygotowania krokietów można rozłożyć na dwa etapy. Najpierw przygotuj farsz, a na drugi dzień zrób naleśniki.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka (plus trochę wody gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli i cukru
- 500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól, pieprz
- panierka: 2 jajka, 1/4 szklanki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia
Przygotowanie
Cebule obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem.
Smaż przez kilka minut, aż mięso nabierze brązowego koloru. Następnie odstaw.
Przestudzone mięso przełóż do miski, wbij jajko. Całość dokładnie wyrób na jednolitą masę. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
Przygotuj naleśniki – w misce umieść mąkę. Dolej mleko i wbij jajko. Dodaj szczyptę soli i cukru.
Składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.
Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.
Na każdy placek naleśnikowy nałóż farsz i równomiernie go rozsmaruj. Naleśniki złóż w kopertę, boki zwiń w rulon.
Następnie rozbij jajka w miseczce, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Maczaj krokiety w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron (na złoty kolor).
Napisz pierwszy komentarz