Przygotowanie kutii według tradycyjnej receptury może zająć dobre kilka dni. Ja niestety nie mam zwykle więcej niż 30 minut na przygotowanie czegokolwiek w kuchni, dlatego postanowiłem opracować szybki przepis na kutię. Dodatkowo kutia ta miała być atrakcją również dla bliskich nie przepadających za bardzo tradycyjnymi wigilijnymi potrawami.
Do przygotowania mojej kutii użyłem
- jednej puszki masy makowej (ok. 900 g), co zaoszczędziło mi czasu potrzebnego na mielenie i moczenie maku, a w dodatku gotowa masa zawierała już nieco bakalii i miodu
- niecałej szklanki ziaren pszenicy
- ulubionych bakalii (np. orzechów, rodzynek, żurawiny)
- miodu do smaku
- 400 g śmietany 30% do ubijania
- bezy
- mandarynki do ozdobienia deseru
Jak powstała kutia
- Zacząłem od ugotowania pszenicy. Ziarna wrzuciłem do wrzącej, lekko osolonej wody i gotowałem do miękkości.
- Ugotowaną i jeszcze gorącą pszenicę odcedziłem na sitku i przelałem wrzątkiem – jest to czynność niezbędna i pozwala pozbyć się niechcianych substancji
- Masę makową umieściłem w dużej misce, dodałem miód i bakalie, a na końcu ostudzoną pszenicę, i wszystko starannie wymieszałem – tak powstała standardowa kutia
- Na dnie naczynia, w którym miała być podawana kutia, ułożyłem pokruszone na niewielkie kawałki bezy
- Na bezy nałożyłem przygotowaną wcześniej kutię
- Na samej górze rozsmarowałem ubitą chwilę wcześniej śmietanę, a całość udekorowałem mandarynkami
- I gotowe!
Kilka ciekawostek
- Kutia w takim wydaniu wygląda bardzo zachęcająco dla dosłownie wszystkich uczestników wigilii. Mojej spróbowały bez oporu osoby, które tradycyjnej kutii nawet by nie tknęły.
- Użycie własnoręcznie ubitej śmietany powoduje, że cały deser nabiera lekkości, nie jest zbyt słodki i z dużą przyjemnością można zjeść go nawet po bardzo sytej wigilijnej kolacji.
- Mandarynki nie tylko ozdabiają, ale też dodają kutii dużo świeżości i lekkości. Do masy makowej i tak dodaje się skórkę z pomarańczy, więc mandarynki bardzo dobrze komponują się z pozostałymi składnikami.
Kutia super, pyszna i latwa w przygotowaniu. Robie ja juz 3ci rok i zawsze szybko znika. Polecam
Znowu skorzystalam z Pana przepisow. Sa niezastapione! Przepis ba 6+!!
Tomek dobrze, że jesteś.
Bardzo mnie przypadły do gustu twoje przepisy.
Krótko zwięźle i na temat. To coś dla mnie. Choć nie jestem młoda to takie krótkie przepisy mnie się podobają, bez zbędnych wymyśleń, a smaczne i zdrowe.
Dzięki, z tych przepisów skorzystam, bo uważam, że cenny czas nie warto spędzać tylko w kuchni, ale rozkoszować się przy czymś innym i mieć radość z faktu Świąt Bożonarodzeniowych.
Gratuluję pomysłów! Zdrowych i radosnych świąt w rodzinnym gronie.
Anna
Dziękuję Anno za miłe słowa! :)
Kolego, gratuluję pasji.
Jednak w mojej rodzinie kutia to świętość a śmietana, mandarynki i bezy w kutii to czyste świętokradztwo!
Poza tym lubię tu zaglądać :-)
Pozdrawiam!
duo3 dzięki za komentarz! Ja jestem taki kombinator, że postanowiłem powydziwiać z kutią – ale skończyło się bardzo dobrze ;)