Nie wyobrażam sobie świąt bez pierników z polewą lukrową. Dekorowanie pierniczków na choinkę to już tradycja. Takie słodkie ozdoby wprowadzają wyjątkową atmosferę. Dziś pokażę jak przygotować tradycyjny, śnieżnobiały lukier.
Lista składników jest bardzo krótka, a przepis jest tak prosty, że spokojnie możesz się za niego zabrać w ramach zabawy z najmłodszymi członkami rodziny. Potrzebne będą jedynie cukier puder, woda i białko.
Kolorową wersję lukru do ciast przygotowujesz w podobny sposób, wzbogacając go jedynie o barwnik (barwniki ze sklepu możesz zastąpić produktami z kuchni, np. dodając do lukru łyżeczkę syropu z malin, dzięki temu otrzymasz różowy kolor polewy o pięknym zapachu owoców).
Składniki
- 200 g cukru pudru
- 1 jajko
- przegotowana zimna woda
Przygotowanie
Jajko sparz wrzątkiem, następnie rozdziel żółto od białka.
Do miski przesiej cukier puder, dodaj białko wymieszaj łyżką.
Miksuj przy pomocy miksera, aż lukier będzie miał gęstą, jednolitą konsystencję.
Teraz dolewaj stopniowo po łyżce wody i mieszaj, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.
Przełóż lukier do szprycy i dekoruj świąteczne pierniczki.
Robiłam lukier ten na święta i wyszedł rewelacyjnie. Polecam