Pierogi wypełnione farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów to jedna z świątecznych potraw. Tym razem tradycyjne ciasto pierogowe zastępuję ciastem drożdżowym. Pierogi w takim wydaniu lądują w piekarniku. Trójkątne pierożki możesz przygotować nie tylko z okazji świąt.
Nadzienie o wyrazistym smaku otulone jest kruchym, złocistym ciastem, które przygotowuję z mąki pszennej z dodatkiem masła. Zagniecione miękkie, elastyczne ciasto odstawiam do lodówki. W ten sposób otrzymuję kruchą, składającą się z warstw konsystencję. Wybierając nadzienie z kapustą i grzybami, najlepiej rozłożyć proces przygotowania dania na dwa etapy. Najpierw przygotuj farsz, dzięki temu nabierze odpowiedniego smaku i aromatu, a na drugi dzień zrób ciasto.
Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 8 g drożdży instant
- 1 jajko (osobno żółtko i białko)
- 5 łyżek śmietany 18%
- 5 łyżek mleka
- 200 g masła
- szczypta soli
Farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 50 g suszonych grzybów
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Przygotuj farsz – suszone grzyby zalej wodą i zostaw na kilka godzin do namoczenia. Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez około 20 minut. Odcedź zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki.
Kapustę przepłucz na durszlaku w zimnej wodzie. Kapustę mocno odciśnij. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłucz ponownie, następnie posiekaj i włóż do garnka oraz zalej wywarem z grzybów.
Kapustę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie pod przykryciem na małym, aż do miękkości przez około 45-60 minut. Jeśli płynu w garnku jest za mało dolej wody (do wysokości kapusty).
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Podsmażoną cebulę i grzyby dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw solą, pieprzem.
Przygotuj ciasto – drożdże wrzuć do ciepłego mleka i odstaw aż na powierzchni pojawi się piana.
Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj masło, drożdże z mlekiem, śmietanę, sól i żółtko jajka.
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i wyrób aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto w misce przykryj ścierką i wstaw na 30 minut do lodówki. Ciasto urośnie i będzie kruche.
Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze części, które kolejno rozwałkuj do uzyskania grubości ok 4-5mm.
Następnie z ciasta wykrój kwadratowe kawałki. Na każdy kawałek ciasta nałóż sporą porcję farszu.
Zlep palcami brzegi ciasta i ułóż pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wszystkie pierogi posmaruj przed pieczeniem białkiem jajka – dzięki temu uzyskasz po upieczeniu złocisty kolor.
Pierogi piecz przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C.
Mi Babcia zawsze tlumaczyła, że ciasto na pierogi zależy od mąki. Tak jak i ona od lat używam Szymanowskiej. Pamiętajcie! Babcie zawsze mają rację :)