Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów. U mnie są to tradycyjne pierogi wypełnione po brzegi kapustą i grzybami, ale także pierogi na słodko: z farszem z suszonych śliwek oraz nadziewane makiem i bakaliami.
Pierogi są rewelacyjne w smaku, ich farsz stanowią takie przysmaki jak: mak, rodzynki, migdały i miód. Dla wzmocnienia aromatu dodaję jeszcze kilka kropel olejku migdałowego. Pierogi podaję polane roztopionym masłem i podprażonymi orzechami włoskimi.
Składniki
Ciasto na pierogi:
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ok. 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 250 suchego, zmielonego maku
- 250 ml gorącej wody
- 250 ml mleka
- 100 g rodzynek
- 100 g płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- olejek migdałowy
- dodatkowo: ok. 50 g masła i garść orzechów włoskich do podania
Przygotowanie
Przemielony mak wsyp do garnka i sparz gorącą wodą. Garnek umieść na małym ogniu i gotuj ok. 15 min. ciągle mieszając.
Dodaj kilka kropli olejku migdałowego (dodałam 3-4 krople), cukier, miód, rodzynki, płatki migdałowe oraz mleko.
Wszystko gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło.
Masę makową odstaw do przestudzenia, a w tym czasie przygotuj ciasto na pierogi.
W misce umieść przesianą mąkę, dodaj masło, jajko i sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta.
Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.
Na środku każdego umieść farsz przy pomocy łyżeczki, pierogi złóż na pół i dokładnie zlep brzegi.
W garnku zagotuj wodę i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 3 minuty od wypłynięcia pierogów.
Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej.
W rondlu rozgrzej masło. Dodaj orzechy włoskie i podsmaż kilka minut. Masłem polej przygotowane pierogi.
Napisz pierwszy komentarz