Kolejną moją propozycją na wigilijny stół są pierogi. Tym razem w wersji na słodko z nadzieniem z suszonych śliwek. Pamiętam je z dzieciństwa jako jeden z ulubionych świątecznych przysmaków.
Pierogi są bardzo proste do wykonania – suszone śliwki są wcześniej namoczone i krótko gotowane, z dodatkiem kory cynamonu. Przygotowując pierogi korzystałam ze sprawdzonego przepisu na ciasto z dodatkiem jajka. Pierogi serwuję z masłem i bułką tartą.
Czas przygotowania
ok. 30 minut
Składniki
Ciasto na pierogi:
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ok. 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 200 g śliwek suszonych bez pestek
- 250 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 1 laska kory cynamonu
Przygotowanie
Suszone śliwki umieść w małym garnku, wlej wodę (tak, by przykryła owoce). Dodaj cukier, korę cynamonu. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, do miękkości owoców.
Śliwki odcedź i pozostaw do przestudzenia.
W misce umieść przesianą mąkę, dodaj masło, jajko i sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta.
Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.
Na środku każdego umieść śliwki, pierogi złóż na pół i dokładnie zlep brzegi.
W garnku zagotuj wodę i partiami wkładaj pierogi.Gotuj na niewielkim ogniu przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.
Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej.
Zrobiłam! Były hitem Wigilii Zniknęły w 10 minut