Bardzo lubię ryby, a najbardziej takie przyrządzone z charakterem. Kulki rybne w zalewie octowym wyróżniają się wyrazistym, lekko ostrym smakiem. To świetna, lekka przekąska, która dobrze sprawdza się zarówno w trakcie świąt jak i w menu imprezowym.
Smak kulek rybnych zależy przede wszystkim od zalewy octowej (a dokładnie stosunku octu i wody) oraz dodatków. Zalewa składa się z wody, soli cukru, octu i przypraw – liści laurowych, pieprzu, ziela angielskiego oraz gorczycy. Jeżeli lubisz wyraźne smaki i mocne aromaty, zdecydowanie polecam.
Składniki:
- 1 kg fileta z mintaja lub morszczuka
- 1 bułka
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 4 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- 3/4 szklanki octu
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka gorczycy
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
W garnku przygotuj zalewę – wlej wodę, dodaj cukier, ocet i przyprawy (pieprz w ziarnach, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę). Całość zagotuj. Odstaw.
Bułkę zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw do namoczenia na ok. 10 minut.
Mięso ryby zmiel z odciśniętą bułką. Dodaj jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Z masy uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).
Kulki obtocz w bułce tartej i smaż na gorącym oleju na złoty kolor. Przełóż na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju.
Po usmażeniu na patelnię dodaj łyżkę przecieru pomidorowego i wymieszaj. Następnie połącz z zalewą. Dodaj pokrojoną w duże plastry cebulę.
Zalewę przestudź i wrzuć usmażone kulki rybne.
Napisz pierwszy komentarz