Śledzie to potrawa obowiązkowa na moim świątecznym stole. Co więcej jako przystawka sprawdzą się nie tylko na święta. Warto więc przetestować różne kombinacje smakowe z śledziem w roli głównej.
Dziś proponuję sałatkę śledziową z buraczkami. W takiej wersji śledzie prezentują się rewelacyjnie – swoim wyglądem przypominają nawet deser. A połączenie ich z burakami to bardzo udane zestawienie smaków.
Składniki
- 350 g śledzi w oleju
- 1 duży burak
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 małe kwaśne jabłko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- pieprz do smaku
Wykonanie
Śledzie odsącz z oleju i pokrój w małą kostkę.
Buraka obierz, ugotuj oraz pokrój w kostkę. Obrane jabłko również pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj w piórka.
W misce wymieszaj jogurt i majonez. Dodaj śledzie, jabłko, buraka i cebulę. Sałatkę skrop sokiem z cytryny i dopraw pieprzem do smaku. Całość wymieszaj.
Wstaw do lodówki, by sałatka „się przegryzła”. Najlepiej na całą noc.
Robiłam coś podobnego ze 2 miesiące temu tylko upiekłam wcześniej buraki. Było to ciekawie doświadczenie bo jeszcze nie do końca wiem czy mi ten burak smakuje w sałatce. Muszę to powtórzyć żeby się przekonać.
Niedawno całkiem przypadkiem znalazłam gdzieś przepis na śledzie z pieczoną dynią. Rewelacja!