Oprócz tradycyjnych śledzi w śmietanie polecam śledzie korzenne – dla mnie była to kulinarna nowość. Śledzie w takim wydaniu przygotowałam po raz pierwszy. Początkowo ryzykowne połączenie korzennych przypraw z śledziem okazało się pyszną kombinacją smaków.
Wystarczy kilka podstawowych przypraw, które każdy ma w kuchni zwłaszcza w okresie świątecznym. Nie obejdzie się bez: anyżu, goździków, cynamonu, imbiru. Taka mieszanka przypraw pozwoli na stworzenie wspaniałego, korzennego aromatu.
Składniki
- 6 filetów śledziowych
- 1 cebula
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 łyżki brandy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka białej gorczycy
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 5 liści laurowych
- 6 goździków
- 3 nasiona jałowca
- 3 gwiazdki anyżu
- 5 ziaren ziela angielskiego
Wykonanie
Śledzie ułóż w misce i zalej zimną wodą tak, żeby przykrywała ryby. Odstaw na około 2 godziny. Następnie śledzie odsącz i pokrój w 2-3 cm paski.
Wymieszaj musztardę z brandy, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 1/2 szklanki oleju.
Do tak przygotowanej zalewy dodaj przyprawy: gorczycę, cynamon, imbir, liście laurowe, goździki, nasiona jałowca, anyż i ziele angielskie. Całość dokładnie wymieszaj.
Śledzie ułóż w płaskim naczyniu, dodaj pokrojoną w piórka cebulę.
Zalewę przelej do naczynia ze śledziami. Powinna przykryć ryby, jeśli jest jej za mało uzupełnij olejem.
Wstaw do lodówki pod przykryciem na około 1-2 dni.
Napisz pierwszy komentarz