Wariacji na temat śledzi jest mnóstwo. Jednak tradycyjne śledzie w śmietanie to najprostszy i najsmaczniejszy jak dla mnie pomysł na ich wykonanie. Śledzie w takiej wersji to klasyka na świątecznym stole.
Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a śledzie z dodatkiem jabłka i cebuli są pyszne. Zawsze szybko znikają ze stołu :) Mimo, że zawsze podczas świąt pojawia się u mnie jeszcze kilka innych wersji śledzi, to tradycyjne śledzie w śmietanie są co roku obowiązkowo.
Wykonanie
Filety śledzi namocz w całości w misce wody przez około 2 godziny. Następnie śledzie odsącz i pokrój 2-3 cm paski.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę oraz posól, aby była miękka.
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach.
Śmietanę z majonezem wymieszaj w osobnym naczyniu. Dodaj starte jabłko.
Ułóż w kolejności: cebula, śledzie, majonez ze śmietaną i jabłkiem oraz powtarzaj warstwami.
ŚLEDZIE BARDZO SMACZNE- DZIĘKUJĘ
Bardzo lubie takie sledzie, dodaje jeszcze ogorek konserwowy, z majonezem nigdy nie robilam, musze wyprobowac :)