Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Wigilia kaszubska

Wigilia kaszubska

Stare polskie przysłowie mówi co kraj to obyczaj, okazuje się, że nawet pomiędzy poszczególnymi regionami możesz znaleźć wiele różnic. Tym razem przyjrzę się bliżej tradycjom panującym na wigilijnych stołach mieszkańców Kaszub.

Ryby, suszone owoce, grzyby to na kaszubskiej Wigilii podstawowe składniki. Kaszubi bardzo dbają o tradycję, dlatego tutejsza kolacja liczy dwanaście potraw. A jakie są wigilijne specjały kuchni kaszubskiej?

Ryby – obowiązkowa pozycja wigilijnego menu Kaszub

Kaszuby to region, który ze względu na swoje położenie, bogaty jest w wszelkiego rodzaju ryby. Na stole wigilijnym pojawiają się śledzie przyrządzane na różne sposoby, na przykład popularne – śledzie po kaszubsku.  Są także sieje, węgorze, łososie – wędzone, pieczone, duszone. Jednym z kaszubskich świątecznych specjałów są pierogi rybne. Jak widać na wigilijnym stole w tym regionie prym wiodą ryby, które w menu mieszkańców Kaszub goszczą niezwykle często nie tylko od święta.

Kaszubskie zupy wigilijne

W zależności od regionu Polski na wigilijnym stole pojawiają się zupy różnego rodzaju: barszcz, grzybowa, rybna, migdałowa, czy zupa wigilijna z suszonych owoców.  Najbardziej popularną potrawą wigilijną pochodzącą z Kaszub jest zupa o oryginalnej nazwie „brzad”. To nic innego jak zupa, która przyrządzana jest z różnych suszonych owoców – śliwek, gruszek, jabłek, moreli i brzoskwiń, do której dodaje się starte ziemniaki, a całość zagęszcza się mąką i zabiela śmietaną. Zupa ta podawana jest na słodko. Inną ciekawą zupą kaszubską jest słodka zupa brukwiowa. Gotowana z włoszczyzny, żółtej brukwi, ziemniaków z dodatkiem przypraw takich jak: majeranek, ziele angielskie i cukier, dzięki którym nabiera właściwego smaku. Na Kaszubach nie zabraknie oczywiście zupy rybnej, która stanowi poniekąd konkurencję dla tradycyjnego, dominującego w innych regionach barszczu.

Świąteczny deser

W ramach świątecznego deseru Kaszubi podają miodny kuch – tradycyjny wypiek kuchni kaszubskiej z dodatkiem miodu, tartej marchwi i orzechów, często wzbogacany jest bakaliami, a na wierzchu smarowany warstwą czekoladową lub marmoladą. Na kaszubskich stołach podczas świąt znajdziesz także inne słodkości takie jak: pierniki, serniki, drożdżówki, różnego rodzaju ciasteczka świąteczne.

tagi: , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php