Zupa grzybowa jest obok barszczu najpopularniejszą zupą serwowaną na wigilijnym stole. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez niej, ale też sporo gospodyń nie zna jej w ogóle.
W naszej rodzinnej tradycji króluje wigilijny barszcz czerwony, ale moim zdaniem grzybowa to prawdziwie postna zupa, klarowna i niezbyt intensywna w smaku. Najlepsza wychodzi z mieszanki suszonych podgrzybków i borowików. Preferuję jako dodatek uszka z grzybami, ale tradycyjnie podaje się tą zupę również z łazankami.
Zobacz ten przepis w wersji wideo:
Składniki zupy grzybowej
Podane proporcje składników powinny wystarczyć na ok. sześć porcji zupy.
- suszone podgrzybki – 70 g
- suszone prawdziwki – 20 g
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- liść laurowy, ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- uszka z grzybami lub makaron do podania
Przygotowanie zupy
Wszystkie suszone grzyby wypłucz w zimnej wodzie, zalej wodą tak by je w całości przykryła i odstaw na całą noc.
Następnego dnia przełóż namoczone grzyby do garnka, a następnie zlej wodę z moczenia, ale tak by osad nie trafił do zupy, tylko został na dnie naczynia, w którym moczyły się grzyby. Następnie do garnka z grzybami dolej tyle wody, aby dopełnić do mniej więcej dwóch litrów pojemności i doprowadź do wrzenia.
Do gotującej się wody dodaj pozostałe warzywa obrane ze skóry i gotuj do miękkości przez ok. 30 minut. Dodaj też w międzyczasie liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego.
Grzyby i warzywa wyjmij z garnka, a sam wywar przecedź przez gęste sito w celu odłowienia wszelkich zanieczyszczeń.
Wywar grzybowy dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dodaj nieco pokrojonych na małe kawałki, ugotowanych grzybów.
Wigilijną zupę grzybową podawaj z uszkami lub makaronem łazankowym.
Bez zadnego miesa? Co to za zupa?
co??? nie jest intensywna w smaku??? hahah grzyby suszone daja mocny smak
Zupa grzybowa na wigilijnym stole u mnie króluje od dziesięcioleci. Robię według podanego przez Tomka przepisu. Dodatkowo zaprawiam dobrą śmietaną i łyżką masła.
Uwielbiam. Poza tym po zrobieniu takiej zupy grzyby wykorzystuje do zrobienia ich w cieście . W ten sposób mam dwa dania. Polecam
Przyznam, że jeszcze takiej nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa takiego połączenia smaków. Z uszkami to jemy, ale tradycyjny barszcz czerwony. Do tego obowiązkowo karp i kapusta z grochem. zazwyczaj więcej nie robię bo nie spędzamy świąt w aż tak szerokim gronie.
zupa taka tylko z lazankami
U mnie zawsze w Wigilię jest taka zupa z samych borowików suszonych i z dodatkiem śmietany.Cudowna wyborna zupa bez której nie wyobrażam sobie tej szczególnej wieczerzy.
Ja dodatkowo zupkę zabielam nieco śmietanką.
Kali lubić,Kali zjeść
Bardzo tradycyjny przepis idealny na wigilijny stół. Ja preferuję przepis ze świeżych grzybów.
ale wigilijna sie robi z suszonych;)
tylko suszne ;0 po 1 wigila po 2 maja aromat
Wykwintna, tradycyjna i prosta zupa. Polecam! Trzeba tylko pamietać o przygotowaniu grzybów dzień wcześniej:-)
nie:) ja mocze w ten sam dzien potem gotuje ;)
fajny przepis.Napewno ta zupa bedzie u mnie na wigilijnym stole:)
Taką samą robiła moja babcia :-) Pięknie się prezentuje, ale jako małe dziecko nieprzepadałam za taką grzybową
Bardzo lubię, ale ja taką zupę zawsze – chociaż delikatnie – zabielam. Do tego domowe grzanki :)