Karp to ryba bez której ciężko sobie wyobrazić kolację wigilijną. Jest wiele możliwości jej przyrządzenia. Zazwyczaj serwowana jest na świąteczny stół w tradycyjnej wersji – smażone filety ryby. Równie dobrze możesz przygotować karpia w galarecie lub znaną rybę po grecku. Dziś proponuję przepis na wigilijną zupę rybną z karpiem w roli głównej.
Przepis jest bardzo prosty, a do zupy wykorzystuje się zazwyczaj części ryby, które i tak są wyrzucane. Na płetwach i ogonach przygotowuję esencjonalny wywar, który stanowi podstawę dania. Do zupy dodaję kawałki ryby, marchewkę i posypuję obficie natką pietruszki.
Składniki
- 1 kg karpia
- 2 l wody
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora (biała część)
- 1 cebula
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie
Rybę oczyść, odetnij płetwy, ogon i głowę (usuń oczy i skrzela) – zachowaj te części ryby do przygotowania wywaru.
Filetuj karpia – oddziel płat kręgosłupa, prowadząc nóż wzdłuż grzbietu ryby po ościach kręgosłupa, aż do ogona. Czynność powtórz po drugiej stronie karpia. Filety rybne pokrój na niewielkie kawałki.
Cebuli nie obieraj z wszystkich warstw łupki (usuń tylko zewnętrzną, brudną warstwę). Cebulę w łupinach przekrój na pół i opal nad płomieniem, aż zbrązowieje.
Do garnka włóż rybę (oczyszczone i pozbawione oczu i skrzeli głowy lub oczyszczone płetwy i ogony), obrane warzywa w całości, przyprawy oraz opaloną cebulę.
Zalej ok. 2 litrami wody, zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Wywar przecedź. Zachowaj jedynie ugotowane marchewki – pokrój je w plasterki i odstaw. Do wywaru wrzuć przygotowane filety ryby. Filety gotuj przez ok. 15 minut na małym ogniu.
Dopraw zupę solą i świeżo mielonym pieprzem.
Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Śmietanę rozrób w szklance. Dodaj kilka łyżek zupy, dokładnie wymieszaj. A potem wlej powoli do garnka, cały czas mieszając.
Zupę podawaj z kawałkami ryby i marchewką, oprószoną posiekaną natką pietruszki.
Napisz pierwszy komentarz