Potrawy z makiem są tradycją polskich świąt Bożego Narodzenia. Zaczynając od makowca, kutii, aż po kluski z makiem. Te ostatnie najbardziej znane są na Kaszubach i Pomorzu, ale lubiane w całej Polsce za wspaniałą słodycz i aromat.
Masę makową tworzą takie przysmaki jak: mak, rodzynki, orzechy włoskie, migdały i miód. Dla wzmocnienia aromatu dodaję jeszcze kilka kropel olejku migdałowego. Kluski z makiem robi się najczęściej z makaronu – łazanki. Można jednak użyć dowolnego kształtu makaronu gotowego lub domowego.
Składniki
- 200 g makaronu łazanki
- 250 g maku
- 250 ml mleka
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 50 g migdałów
- 40 g skórki pomarańczowej
- 3 łyżki miodu
- kilka kropli olejku migdałowego
Przygotowanie
Mak wsyp do garnka i zalej gorącym mlekiem. Po ok. 30 minutach przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Do maku dodaj miód, rodzynki, posiekane orzechy włoskie i migdały oraz skórkę pomarańczową i kilka kropli olejku migdałowego. Całość dokładnie razem wymieszaj i odstaw.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź na sitku i wymieszaj z makiem.
Kluski z makiem przełóż do salaterki i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Napisz pierwszy komentarz